Schemele de ajutor pentru agricultori, aşteptate la Bruxelles
Până la 1 august România va trebui să trimită la Bruxelles detaliile schemelor de ajutor pentru agricultori, pe care intenţionează să le aplice.
Articol de Florentina Varga, 03 Aprilie 2014, 18:38
Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, afirmă la Bucureşti că fiecare stat membru trebuie să notifice Comisia Europeană privind alegerile pe care le-au luat în ce priveşte utilizarea elementelor de flexibilitate din Politica agricolă comună.
Astfel, Până la 1 august România va trebui să trimită la Bruxelles detaliile schemelor de ajutor pentru agricultori, pe care intenţionează să le aplice.
Deciziile de flexibilitate vor cuprinde schema micilor fermieri, dacă se va aplica sau nu schema simplificată pentru fermele mici.
Aici există două posibilităţi: schema simplificată cu un număr de controale redus la minim, unde se poate aloca sau o sumă fixă pentru fermele între 1 şi 5 hectare, sau să se păstreze nivelul subvenţiei la hectar şi calculate cu numărul de hectare de la 1 până la 5 hectare.
Subvenţii pentru tineri
Una dintre aceste măsuri suplimentare pentru tinerii fermieri este obligatorie pentru toate statele membre, iar comisarul Cioloş precizează.
"În plus de prima de instalare din Programul de Dezvoltare Rurală, va exista o subvenţie suplimentară de 25% la nivelul fermelor care sunt conduse de tinerii fermieri. În primii cinci ani după instalare, acest supliment de 25% din subvenţie, în funcţie de cum va calcula nivelul subvenţiei de bază ministerul, se adaugă 25%.
"Asta presupune o rezervă bugetară din alocarea plăţilor directe de 2% cel puţin, pentru a putea acorda această subvenţie suplimentară", spune Dacian Cioloş.
La sfârşitul acestei săptămâni, va fi ultima etapă prin care Parlamentul urmează să adopte ceea ce numim noi legislaţia de execuţie, de implementare a Politicii agricole comune, care a fost adoptată deja de Comisie, urmând ca apoi, statele membre să implementeze, practic, începutul reformei, a mai adăugat Cioloş.