Rusia şi UE nu şi-au armonizat poziţiile în privinţa Siriei
Rusia nu doreşte să perturbe raportul de forţe în regiune, a precizat liderul de la Kremlin, dând de înţeles că în momentul de faţă Rusia nu are de gând să livreze Siriei rachete.
04 Iunie 2013, 18:58
Rusia şi Uniunea Europeană nu şi-au armonizat poziţiile de ansamblu în privinţa Siriei, la summitul bilateral încheiat marţi.
Liderii prezenţi la Ekaterinburg au convenit însă asupra unor aspecte referitoare la organizarea conferinţei internaţionale de pace privind conflictul sirian, prevăzută la Geneva.
Fără a aduce multe elemente de fond noi în abordarea de către Rusia şi UE a crizei siriene, summitul de la Ekaterinburg a permis clarificarea anumitor poziţii, cea mai importantă fiind probabil declaraţia preşedintelui Vladimir Putin potrivit căruia Rusia nu a livrat Damascului baterii antirachetă S300.
Contractul a fost semnat în urmă cu câţiva ani, dar nu a fost realizat deocamdată, a spus Putin la conferinţa de presă comună cu liderii europeni Herman Van Rompuy şi Jose Manuel Barroso.
Rusia nu doreşte să perturbe raportul de forţe în regiune, a precizat liderul de la Kremlin, dând de înţeles că în momentul de faţă Rusia nu intenţionează să livreze aceste arme, dar nici nu renunţă la contract.
Fără a preciza ce înseamnă 'deocamdată', Putin a declarat în context că Rusia speră ca noul acord internaţional semnat sub egida ONU, care interzice livrările de arme către cumpărătorii non-statali, va fi respectat "începând chiar din ziua de azi" şi şi-a exprimat dezamăgirea faţă de neprelungirea de către UE a embargoului asupra livrărilor de arme în Siria.
Un conflict "care poate fi rezolvat"
Preşedintele Herman Van Rompuy a subliniat că Bruxellesul susţine ferm soluţionarea politică a crizei siriene şi, prin urmare, iniţiativa ruso-americană privind convocarea conferinţei Geneva II, subliniind că în condiţiile neprelungirii embargoului numeroase ţări europene s-au angajat să nu vândă în Siria niciun fel de arme, pentru a nu afecta astfel organizarea conferinţei.
Liderul rus a avertizat, pe de altă parte, că orice încercări de a influenţa situaţia din Siria printr-o intervenţie militară sunt sortite eşecului şi vor avea inevitabil grave consecinţe umanitare.
Pe de altă parte, preşedintele Herman Van Rompuy a declarat că a reamintit în cadrul summitului despre necesitatea reglementării conflictului transnistrean şi a subliniat că principiile de bază ale viitoarei reglementări trebuie convenite acum.
"Este un conflict ce poate fi rezolvat" a subliniat preşedintele Consiliului European. Liderul rus nu s-a referit în declaraţiile sale la problema conflictelor îngheţate.
În cadrul summitului Rusia-Uniunea Europeană s-a discutat, printre altele şi despre liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii ruşi, fără a se obţine însă un rezultat concret în această privinţă.