Românii, "pesimişti privind redresarea economiei"
Pesimismul românilor faţă de evoluţia economiei s-a accentuat, arată un studiu Eurobarometru.
Articol de Sorin Solomon, 25 Ianuarie 2010, 13:49
Un studiu Eurobarometru indică o creştere a pesimismului cetăţenilor din România în ceea ce priveşte economia naţională, situaţia locurilor de muncă, aşteptările de la propria viaţă şi situaţia gospodăriei.
Studiul Eurobarometru, realizat în luna noiembrie 2009, arată că 47% dintre români sunt mulţumiţi de propria viaţă, cu mult sub media europeană.
La nivelul Uniunii Europene, nivelul de satisfacţie al cetăţenilor faţă de propria viaţă este de 78%.
Studiul îi arată pe români în categoria pesimiştilor, atât în ceea ce priveşte evaluările situaţiei economice interne cât şi în privinţa aşteptărilor privind următoarele 12 luni.
Potrivit Eurobarometrului, în luna noiembrie procentul românilor care consideră că economia naţională merge mai puţin bine a crescut cu 13% faţă de iunie 2009.
De asemenea studiul a indicat în perioada iunie - noiembrie o creştere cu 10 procente, de la 78% la 88%, a celor care cred că situaţia locurilor de muncă din România este mai puţin bună comparativ cu celelalte state membre.
Pesimismul românilor în ceea ce priveşte situaţia internă a crescut între iunie şi noiembrie 2009, de la 23% la 29% în privinţa aşteptărilor privind viaţa în general.
Pesimismul a crescut de la 41 la 45% şi în ceea ce priveşte situaţia economică internă şi de la 26 la 31% privind situaţia financiară a gospodăriei.
De asemenea, neîncrederea românilor a crescut, din iunie până în noiembrie 2009 cu 9 procente, de la 44 la 53%, în ceea ce priveşte situaţia locurilor de muncă.
Criza economică nu a afectat însă încrederea pe care o au românii în instituţiile europene.
Dimpotrivă, în România a crescut nivelul de încredere al populaţiei în Comisia Europeană cu 5%, de la 53 la 58%, dar şi în Banca Centrală Europeană, de la 47 la 51%.
Instituţia europeană în care românii au cea mai mare încredere este Parlamentul European, cu 65 de procente.
Studiul arată că principalele măsuri pentru ieşirea din criză preferate de români privesc susţinerea mediului privat prin sprijinirea companiilor, investiţiile în infrastructură şi în educaţie.