România "strânge" euro
Ministerul Finanţelor doreşte finanţarea de pe pieţele externe în moneda europeană, având în vedere obiectivul României de aderare la euro în 2015.
Articol de Sorin Solomon, 15 Martie 2010, 13:43
Ministerul Finanţelor Publice are ca strategie de trezorerie finanţarea de pe pieţele externe în principal în moneda europeană, având în vedere obiectivul României de aderare la euro în 2015, a declarat secretarul de stat, Bogdan Drăgoi.
"Foarte multe ţări din zonă s-au împrumutat în dolari, dar aveau un plan de emisiuni şi o prezenţă pe pieţele internaţionale mult mai mare decât România. Era important pentru noi, ca după doi ani de absenţă de pe pieţele internaţionale, să ieşim pe pieţele europene. Ne uităm la ţinta de a adera la euro în 2015 şi încercăm în strategia noastră de trezorerie să rămânem pe euro", a declarat Bogdan Drăgoi.
Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a arătat că România este gata să testeze pieţele, şi ar putea să facă o nouă emisiune, în funcţie de condiţiile oferite.
Vlădescu a precizat că o parte din banii viraţi de FMI la buget au fost transformaţi în dolari, astfel că Trezoreria are o finanţare echilibrată.
Banii atraşi prin emiterea de euroobligaţiuni se vor duce pe investiţii, a spus ministrul finanţelor, arătând că România nu are probleme de finanţare a cheltuielilor curente şi a deficitului asumat.
Ministrul Finanţelor a precizat că în discuţiile cu Fondul s-a stabilit crearea unui "fond-tampon" pentru prevenirea situaţiilor conjuncturale nefavorabile de finanţare a deficitului.
România a împrumutat recent un miliard de euro prin emisiunea de eurobonduri cu scadenţă la 5 ani, un randament total de 5,17% pe an, valoarea subscrierilor ridicându-se la 4,9 miliarde euro.