România "se va încadra în deficitul bugetar prognozat"
Ministrul finanţelor, Florin Georgescu, a spus că România se va încadra în deficitul bugetar de 2,2% şi că există certitudinea încadrării în prognoza de creştere economică de 1,5%.
Articol de Petruţa Obrejan, 25 Iulie 2012, 19:21
Deficitul bugetar pe întregul an 2012 se va încadra cu siguranţă în ţinta de 2,2% din Produsul Intern Brut, convenită cu Fondul Monetar Internaţional, a dat asigurări ministrul finanţelor publice, Florin Georgescu.
După şedinţa de guvern de miercuri, Florin Georgescu a mai spus şi că există certitudinea încadrării în prognoza de creştere economică de 1,5%.
În perspectiva întâlnirii cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene, ministrul finanţelor Florin Georgescu a declarat miercuri, la finalul şedinţei de guvern, că toţi parametrii conveniţi atât la nivel macroeconomic, cât şi microeconomic au fost realizaţi.
"La finalul lunii iunie înregistrăm un deficit de 1,12% din Produsul Intern Brut, mai mic decât la finele lunii mai, când era 1,19% din PIB, ceea ce înseamnă că în luna iunie, luna a şasea, am înregistrat un excedent bugetar de 400 de milioane de lei.
"Veniturile, ca pondere în PIB, sunt mai mari la finele semestrului I din acest an, comparativ cu perioada corespunzătoare a anului anterior, cu 0,5 puncte procentuale, după cum cheltuielile sunt mai mici cu 0,3 puncte procentuale, şi, cu toate acestea, au crescut cheltuielile de investiţii", a declarat Florin Georgescu.
De asemenea, România se va încadra în deficitul bugetar prognozat pentru acest an, şi anume 2,2% din Produsul Intern Brut, ceea ce înseamnă, a mai spus Florin Georgescu, jumătate din deficitul anului trecut, una dintre cauze fiind o mai bună utilizare a cheltuielilor publice dar şi o mai bună colectare a veniturilor.
Tot miercuri, guvernul a aprobat bugetele de venituri şi cheltuieli la peste 40 de regii şi societăţi comerciale cu capital majoritar de stat.
S-a urmărit în principal, a mai spus Florin Georgescu, reducerea cheltuielilor ineficiente, a pierderilor arieratelor, cu alte cuvinte eficientizarea acestor unităţi.