România, cea mai mică proporţie a creditelor în franci elveţieni din zonă
Un raportul FMI trece în revistă metodele prin care ţările din Europa Centrală şi de Sud-Est încearcă să rezolve situaţia provocată de aprecierea puternică a francului elveţian.
Articol de Sergiu Şteţ, 11 Mai 2015, 16:15
România este ţara din regiune cu cea mai mică proporţie a creditelor în franci elveţieni, se arată într-un studiu al Fondului Monetar Internaţional asupra economiilor ţărilor Europei Centrale şi de Sud-Est.
Situaţia creditelor în franci elveţieni este analizată la capitolul posibilei evoluţii a preţurilor în ţările din regiune.
FMI se aşteaptă la un impact minor în privinţa stabilităţii financiare şi economice a deciziei din ianuarie a Băncii Centrale a Elveţiei de a renunţa la pragul de cel puţin 1,2 franci elveţieni pentru un euro, decizie care a dus la creşterea ratelor plătite de cei care au credite în monedă elveţiană.
Croaţia are cea mai mare expunere a economiei la creditele în franci elveţieni.
Valoarea totală a creditelor în moneda elveţiană depăşeşte 7% din economie, cea mai mare parte dintre acestea fiind credite ipotecare pentru locuinţe.
Pentru comparaţie, în România creditele în franci elveţieni reprezintă 1,5% din economie.
Din această expunere totală, doar o treime, mai precis 0,5% din PIB sunt credite imobiliare cu ipotecă.
Raportul FMI trece în revistă metodele prin care ţările din Europa Centrală şi de Sud-Est încearcă să rezolve situaţia provocată de aprecierea puternică a francului elveţian.
Ungaria, de exemplu, a obligat anul trecut băncile să transforme creditele populaţiei din franci elveţieni în forinţi.
Parlamentul din Croaţia a adoptat o lege care îngheaţă timp de un an cursul monedei elveţiene la nivelul dinaintea deciziei Băncii Centrale a Elveţiei care a declanşat criza francilor.
Recomandarea FMI este ca guvernele să trateze cu precauţie eventuala preluare la datoria publică a creditelor neperformante în franci elveţieni şi să încurajeze soluţiile individualizate prin care să se împartă povara creşterii ratelor între bănci şi debitori.