România a încasat într-o zi 830 de milioane de euro de la CE
Potrivit ministrului fondurilor europene, Eugen Teodorovici, suma reprezintă un record absolut în istoria atragerii fondurilor structurale şi de coeziune de către România.
Articol de Florin Lepădatu, 22 Februarie 2014, 08:21
România a încasat într-o singură zi peste 830 de milioane de euro de la Comisia Europeană.
Cea mai mare parte a fondurilor, peste 500 de milioane de euro, a fost rambursată pentru proiecte din cadrul Programului de Transport, restul revenind programelor de competitivitate, de mediu şi asistenţă tehnică.
Potrivit ministrului fondurilor europene, Eugen Teodorovici, suma de 830 de milioane de euro reprezintă un record absolut în istoria atragerii fondurilor structurale şi de coeziune de către România.
Astfel, rata de absorbţie a fondurilor europene a ajuns la 34%, adică aproape 6,5 miliarde de euro, după cum ne-a informat redactorul Radio România Carmen Gavrilă.
Ratele ridicate ale contribuţiilor sociale ar putea favoriza munca la negru
Pe de altă parte, România are cea mai ridicată rată a contribuţiilor sociale din economiile aflate în tranziţie din Europa Centrală şi de Est, se arată într-un raport publicat vineri de Banca Mondială.
Astfel, rata cumulată plătită de angajatori şi de angajaţi pentru pensii, sănătate şi şomaj reprezintă 55% din salariu.
Ratele ridicate ale contribuţiilor sociale ar putea favoriza munca la negru, cu efect negativ asupra veniturilor colectate, se arată în raportul Băncii Mondiale.
Documentul publicat de instituţia financiară menţionează că randamentul veniturilor sociale scade atunci când ratele contribuţiilor depăşesc un anumit nivel.
Dacă în ţara noastră, rata este de 55%, în schimb, în Slovenia este de 49%, în Cehia, de 45%, în Ungaria, de 44%, în Polonia, de 40%, în Bulgaria, de 31%, iar în Armenia, de doar 3%, potrivit datelor de la nivelul anului 2011.
Totodată, în timp ce România are cea mai ridicată rată din regiune, veniturile colectate la buget din aceste contribuţii reprezintă numai 9 procente din PIB, faţă de 11% în Polonia, 12% în Ungaria şi Slovenia sau 15% în Cehia.