România "a făcut progrese în stabilizarea macroeconomică"
Potrivit Raportului FMI, traiectoria de creştere economică a României şi funcţionarea creditării interne sunt puternic influenţate de evoluţiile din Europa Occidentală.
Articol de Ioana Dogaru, 24 Octombrie 2012, 16:03
Premierul Victor Ponta a declarat că ultimul raport de evaluare realizat de FMI confirmă continuarea stabilizării macroeconomice şi faptul că România se află într-o direcţie bună.
"Deocamdată, despre România, în raportul care a dus la votul unanim din board, s-a spus că România şi-a continuat stabilizarea macroeconomică, că avem creştere economică, mai puţin decât se previziona, din cauza secetei şi că este într-o direcţie bună, confirmată de faptul că alaltăieri ministerul de finanţe a împrumutat aproape 500 de milioane de euro, cu o dobândă de 3,7%, ceea ce nu am avut. Anul trecut era 4,7%".
Victor Ponta a arătat că ipoteza enunţată de FMI privind o eventuală continuare a crizei în zona euro va putea fi evitată datorită măsurilor luate de statele europene.
"Eu sunt convins însă că, pe baza măsurilor pe care consiliile europene din acest an l-au adoptat: uniunea bancară, supraveghere bancară, pactul de creştere economică şi locuri de muncă, sistemul de sprijin în zona euro; un asemenea scenariu apocaliptic va fi îndepărtat.
Era vorba, însă, despre ceea ce poate fi rău în zona euro şi cum va afecta ţările din afara zonei euro", a precizat premierul.
Victor Ponta a adăugat că nu vor fi probleme nici cu finanţarea sistemului de sănătate, în acest an.
"Vineri avem rectificarea bugetară şi domnul Arafat v-a anunţat foarte clar că am identificat resursele pentru funcţionarea sistemului medical, foarte bine, până la sfârşitul anului", a mai declarat premierul.
Economia României, "influenţată de evoluţiile din Europa Occidentală"
România a făcut progrese semnificative în stabilizarea macroeconomică, însă recuperarea economică rămâne fragilă - arată Raportul de evaluare al FMI publicat miercuri, citat de redactorul Radio România Actualităţi, Sorin Moţatu.
Dincolo de instabilitatea financiară, traiectoria de creştere economică a României şi funcţionarea creditării interne sunt puternic influenţate de evoluţiile din Europa Occidentală.
Potrivit Raportului FMI, redactat după vizita în România a Misiunii de evaluare de la începutul lunii august, un posibil pericol îl reprezintă situaţia băncilor europene care au filiale în ţara noastră.
Dacă băncile-mamă vor avea probleme în ţările de origine, ar putea genera un impact semnificativ asupra creşterii costurilor creditării pentru sectorul privat din România.
Un aspect pozitiv remarcat de Raportul FMI este că rezervele fiscale şi rezervele externe furnizează un tampon şi sectorul bancar din România rămâne bine capitalizat.
Totodată, reforma companiilor de stat va consolida perspectivele de creştere ale României pe termen lung, dar economia are nevoie de investiţii masive în următorul deceniu - mai arată raportul.