România a avut în 2011 "un deficit bugetar de 5,5% din PIB"
România ocupă locul şapte în Uniunea Europeană în clasamentul ţărilor cu cele mai mari deficite bugetare raportate la Produsul Intern Brut, anunţă Eurostat.
Articol de Sergiu Şteţ, 22 Octombrie 2012, 14:10
Deficitul bugetar al României a fost, anul trecut, de 5,5 la sută din Produsul Intern Brut, mai mare decât estimarea iniţială de 5,2 la sută.
Eurostat a publicat luni datele revizuite privind datoriile statelor şi deficitele bugetare pentru cele 27 de membre ale Uniunii Europene.
O diferenţă importantă faţă de estimarea iniţială apare şi în cazul Spaniei.
Creşterea deficitului bugetar în cazul României cu 0,3 la sută din PIB însemna o diferenţă în plus de aproximativ 400 de milioane de euro între veniturile şi cheltuielile bugetului.
Eurostat explică această diferenţă prin datele mai precise luate în calcul la capitolul datorii ale companiilor de stat şi venituri mai mici sau cheltuieli mai mari decât estimările iniţiale în cazul unor agenţii din subordinea guvernului.
România ocupă locul 7 în UE în topul deficitelor bugetare
România ocupă locul şapte în Uniunea Europeană în clasamentul ţărilor cu cele mai mari deficite bugetare raportate la Produsul Intern Brut.
Irlanda a înregistrat un deficit de aproape 13,5 la sută, Grecia şi Spania de minus 9,4 la sută, iar Marea Britanie un deficit bugetar de 7,8 la sută.
Chiar dacă, prin comparaţie, România stă mai bine decât câteva ţări europene cu probleme majore, rămâne în grupul ţărilor care depăşesc cu mult limita acceptată de deficit bugetar de trei procente.
Conform tratatului bugetar, semnat de 25 din cele 27 de state membre, inclusiv România, guvernele europene s-au angajat ca deficitele bugetare structurale să fie mai mici de 0,5 la sută din PIB.
Statele care au refuzat pactul bugetar sunt Marea Britanie şi Cehia. Documentul prevede sancţiuni financiare automate pentru ţările care nu reuşesc să respecte ţinta de deficit bugetar structural de 0,5 la sută din PIB.
Eurostat a publicat luni datele revizuite şi la capitolul datorie publică.
România înregistrează un nivel al datoriei guvernamentale de 33 la sută din PIB.
O situaţie mai bună se înregistrează doar în Estonia, Bulgaria şi Luxemburg.