Revista presei economice internaţionale, 20 ianuarie
Articole din Les Ecoes, Financial Times Deutschland, Cinco Dias.
Articol de Dinu Dragomirescu, 20 Ianuarie 2010, 15:36
Din cotidianul francez Les Echos aflăm că în 2009, care a fost un an de criza, în Franţa s-a înregistrat un număr record de întreprinderi nou create, 580 193, cu 75 % mai multe decat in 2008.
Explicaţia ţine de modificarea legislaţiei în sensul favorizării creării de noi intreprinderi, ne lamureste ziarul.
Articolul pune totuşi şi un bemol : dintre cele 263 400 de intreprinderi care au adoptat noul statut de "autoantreprenor", în primul semestru al anului trecut numai 47 500 au declarat o cifră de afaceri.
Pensionare tardivă în Franţa
Tot Les Echos constată că în Franţa, în pragul reformei pensiilor, Partidul Socialist, aflat în opoziţie, sparge un tabu acceptând ridicarea vârstei minime de pensionare de la 60 de ani în prezent, la 61 sau chiar 62 de ani, pentru persoanele care au cotizat suficient timp la sistemul de pensii.
"Este timpul să spunem adevărul despre evoluţia demografică şi financiară a sistemului, mai ales că reforma pensiilor din 2004 nu a rezolvat toate problemele", îl citează cotidianul menţionat pe deputatul socialist Manuel Valls.
"Va trebui sa găsim între 60 şi 100 de miliarde de euro spre 2040-2050. Este necesar să ţinem seama de speranţa de viaţă in creştere ca şi de dezechilibrul dintre activi si inactivi. Rolul stângii nu este de a refuza prelungirea duratei vietii active, ci de a o face acceptabilă", a mai declarat Manuel Valls principalului cotidian economic francez.
Parlamentul european a caştigat in credibilitate
Înţelepciunea a sfârşit prin a triumfa, scrie Les Echos.
Candidata controversată a Bulgariei pentru Comisia Europeană s-a retras pentru a calma tensiunile din ultimele zile.
Rumiana Jeleva era acuzată de Parlament atât de incompetenţa cât şi de omiterea declarării unora din venituri.
Guvernul bulgar a decis imediat să o înlocuiască la Bruxelles cu actuala vicepreşedintă a Băncii Mondiale, Kristalina Gheorghieva.
O functionară internatională respectată, o descrie cotidianul menţionat.
Într-un articol intitulat "Raza de speranţă la Strasbourg", ziarul german Financial Times Deutschland consideră că disputa privind candidata bulgară a daunat preşedintelui Comisiei europene Jose Manuel Barroso, care în mod evident nu a învăţat nimic din greşelile lui din trecut, cand a mai susţinut candidaţi îndoielnici.
În schimb Parlamentul european a câştigat în credibilitate, dovedind că a devenit un organ de control de luat în serios.
Parlamentul european ar trebui să-şi exerseze mai frecvent aceasta funcţie de control, mai ales că Tratatul de la Lisabona, care tocmai a intrat in vigoare, îi conferă drepturi sporite, scrie ziarul.
Presa economică din diverse ţări continuă să se ocupe de situaţia din Haiti după catastrofa seismică de saptamâna trecută.
Reconstrucţia ţării va costa cel puţin 10 miliarde de dolari, adică 7 miliarde de euro, titrează cotidianul economic spaniol Cinco Dias, precizând că e vorba doar de o prima estimare.
Programul pe cinci ani va ajuta cea mai săracă ţară din emisfera vestică şi să-şi întărească instituţiile, relevă ziarul spaniol.