Revista presei economice, 7 ianuarie
Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional, Evenimentul Zilei.
Articol de Dinu Dragomirescu, 07 Ianuarie 2010, 10:49
Ziarul Financiar relevă că bancherii se arată plăcut surprinşi că Banca Naţională a redus dobânda cheie la 7,5 la sută, dar nu se grăbesc să reducă dobânzile la credite. Băncile susţin că semnalul de reducere dat de BNR este insuficient şi continuă să invoce lipsa cererii.
Problema bancherilor este nivelul ridicat al dobânzilor de pe piaţa interbancară, net peste dobânda BNR, întrucât Ministerul de Finanţe continuă să se împrumute agresiv pentru a-şi acoperi deficitul, scrie Ziarul Financiar.
Foamea de bani a statului român rămâne pe mai departe uriaşă, el fiind dispus să continue să se împrumute pentru a asigura plata salariilor şi a pensiilor, care în loc să fie reduse, sau cel puţin înghetate, vor cunoaşte cresteri în acest an, constată şi Curierul Naţional. Şi toate acestea pentru că sectorul economic public nu s-a reformat, scrie ziarul.
În plus, citim în Ziarul Financiar, există perceţtia că efectele rele ale crizei de abia acum vor apărea, astfel că băncile invoca lipsa clienţilor care doresc finanţări.
Acelasi ziar ne informează că deocamdată creditul în lei rămâne considerabil mai scump decât cel în euro, iar costurile mari descurajează antreprenorii să vină cu planuri de investiţii.
Intenţia Ministerului Sănătăţii de a introduce o nouă taxa şi anume pe fast food pentru susţinerea programelor naţionale de sănătate este analizată în Curierul Naţional sub titlul Mâncarea a devenit viciu.
Tot ce produce industria alimentară, orice produs care are termen de valabilitate mai mare de 24 de ore, conţine aditivi alimentari. Deci vor fi taxate toate produsele, de la sare şi pâine până la vitamina C, scrie ziarul care vede în această taxă un atac la buzunarul românilor.
Evenimentul Zilei estimează că noul bir va lovi chiar în păturile defavorizate, care dă bine să fie scoase la înaintare în preajma companiilor electorale cu diverse majorări de subvenţii.
Ziarul Financiar se ocupă de Programul Prima casă, în prezent blocat. Principala modificare pe care o aşteaptă mediul privat este majorarea plafonului de garantare pentru locuinţele noi, acestea încadrându-se greu în plafonul actual de 60 000 de euro. Doar axarea programului în principal pe construcţiile noi ar avea un efect multiplicator în economie, scrie Ziarul Financiar.
Aceeaşi publicaţie face un bilanţ al ultimelor două decenii în materie de construcţie de autostrăzi. Cu un ritm mediu de sub 10 km pe an, Romania a rămas exact acolo unde era în 1989, adică pe ultimul loc din Uniunea Europeană.