Revista presei economice, 6 august
Articole din Ziarul Financiar, Bursa, Curierul Naţional şi Economistul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 06 August 2010, 09:42
"Guvernul şi-a luat multe angajamente în faţa FMI. Va reuşi să le respecte?" - se întreabă Ziarul Financiar.
Guvernul a promis FMI că va finaliza legile salarizării şi pensiilor, va majora tarifele la călătoriile cu trenul şi metroul, va impozita averile mari şi va continua programul de disponibilizări, iar absorbţia fondurilor europene va fi prioritară.
"2010 se va încheia cu pierderi pentru sistemul bancar din România" - susţine preşedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, preluat de cotidianul Bursa.
"Este destul de probabil ca sectorul bancar să încheie pe pierdere în acest an, potrivit standardelor locale de contabilite".
El a mai spus că, după ce guvernul a anunţat măsurile de reducere a cheltuielilor publice, s-a simţit o deteriorare a cererii de credite, oamenii având o situaţie financiară fragilă. Fenomenul s-ar putea aceentua în această toamnă.
Oficialul BCR pune lipsa de interes a investitorilor străini pentru România, pe faptul că aceştia compară condiţiile din ţara nostră cu cele din ţările din zonă: Polonia, Cehia, Ungaria sau chiar Bulgaria.
El a apreciat însă, că România reprezintă încă o piaţa atractivă, mai ales pentru afacerile pe termen lung.
Revenim la Ziarul Financiar, care titrează: "Ministerul Transporturilor scoate la vânzare CFR Marfă, declarându-se astfel incapabil să administreze eficient o activitate considerată strategică în state ca Germania sau Austria".
Decizia vine în contextul în care compania a fost administrată ineficient în ultimii trei ani şi a fost vlăguită de managerii care au condus-o.
În schimb, competitorii privaţi au înregistrat creşteri puternice ale businessului şi au rămas profitabili şi în 2009, în ciuda crizei economice.
Specialiştii din industria feroviară susţin că va fi foarte dificil de vândut CFR Marfă anul viitor, mai ales la preţul de un miliard de euro, din cauza problemelor cu care se confruntă compania şi a majorării de tarife pe care vrea să o facă ministerul."
Curierul Naţional scrie despre strategia guvernamentală pentru dezvoltarea IMM-urilor, lansată de Ministerul Economiei.
Proiectul, în valoare de 3,48 milioane lei, finanţat în proporţie de 85% din Fondul Social European, are ca obiectiv îmbunătăţirea capacităţii instituţionale a ministerului de a dezvolta proiecte strategice pentru evoluţia sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii.
Un reprezentant al patronatului a atras atenţia că, de multe ori, strategiile Guvernului nu sunt în concordanţă cu nevoile întreprinzătorilor.
Din Economistul vă semnalăm un amplu interviu cu preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, prof. univ dr. Gheorghe Sin, în care acesta susţine o pledoarie interesantă pentru dezvolarea cercetării agricole în România.