Revista presei economice, 27 octombrie
Articole din Curierul Naţional, Ziarul Financiar şi Bursa.
Articol de Dinu Dragomirescu, 27 Octombrie 2010, 10:40
Amânarea dezbaterii ordonanţei de urgenţă privind creditele populaţiei, corupţia la nivelul sectorului public şi ineficienţa din sectorul bancar sunt doar câteva din subiectele din presa economică.
Curierul Naţional îşi deschide ediţia cu un articol intitulat "Ce se va întâmpla cu OUG 50?" în care citim că "Oficialii FMI sunt îngrijoraţi în privinţa aplicării directivei Comisiei Europene privind creditele acordate populaţiei şi la contractele aflate în derulare, întrucît ar putea duce la apariţia unor "fenomene negative pentru România" şi au cerut Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor să găsească o soluţie".
ANPC îşi menţine poziţia privind aplicarea actului normativ la contractele în derulare, scrie Bursa sub titlul "FMI şi Protecţia Consumatorilor se contrează pe creditele populaţiei".
În prezent ordonanţa 50 a trecut de Senat. Ieri deputaţii Comisiei de Buget-Finanţe au amânat dezbaterea din lipsă de cvorum, scrie Ziarul Financiar.
Cotidianul Bursa relevă că, pentru prima dată din 2002 încoace, în ţara noastră "sectorul public este perceput ca fiind mai corupt în 2010 decât în anul anterior conform indicelui lansat de Transparency International.
Această evoluţie negativă "semnalează abandonarea reformelor sistemice cu impact şi reducerea gradului de interes al factorilor politici pentru reducerea corupţiei", scrie ziarul.
"Cu un scor de 3,7 puncte din 10, faţă de 3,8 în 2009, România ocupă locul 25 între cele 27 de state membre ale Uniunii Europene la nivelul luptei împotriva corupţiei", fiind urmată doar de Bulgaria şi Grecia.
"Cele mai eficiente ţări europene la combaterea corupţiei sunt Danemarca, Finlanda, Suedia, toate cu scouri de peste 9 puncte din 10", relevă Bursa.
Sub titlul "Ministerul Sănătăţii vrea banii CNAS", Curierul Naţional comentează propunerea de aducere a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în subordinea Ministerului Sănătăţii şi de scoatere a Fondului Unic de Asigurări de Sănătate din administrarea Ministerului Finanţelor Publice şi trecerea acestuia în subordinea CNAS.
"Ca şi alte instituţii publice (...), CNAS trebuie să funcţioneze independent, în baza legii, şi trebuie să se afle sub control parlamentar. Numai aşa asiguraţii pot fi siguri că banii colectaţi în Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate vor fi folosiţi doar pentru scopul pentru care au fost plătiţi, si anume asigurarea sănătăţii", scrie ziarul.
Ziarul Financiarconsacră un articol prolemei costurilor administrative ale băncilor în care citim: "Când băncile au nevoie ca în costul unui credit să includă o marjă de 4% doar pentru a-şi acoperi costurile administrative - de la salariile angajaţilor până la chiriile pentru sediile unităţilor şi furnizori - ineficienţa este evidentă, spune Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR."