Revista presei economice, 26 octombrie
Articole din Ziarul Financiar, Bursa şi Economistul.
Articol de Dinu Dragomirescu, 26 Octombrie 2010, 10:38
"Bursa de la Bucuresti a stagnat luni, decuplată de linia pieţelor externe", scrie Ziarul Financiar.
Acesta explică situaţia prin apropierea moţiunii de cenzură, dar şi prin bâlbâielile clasei politice. Atât timp cât investitorii străini "nu vor primi semnale clare că cei care conduc România ştiu ce au de făcut şi încotro să se îndrepte, ei nu ne vor băga în seamă", afirmă un broker.
Acelaşi ziar consemnează solicitarea Camerei de Comerţ Americane în România adresată autorităţilor de a menţine cota unică de impozitare, concomitent cu o plafonare a contribuţiilor pentru asigurări sociale, "cu atât mai mult cu cât concurăm cu state cu regimuri fiscale mai favorabile, stabile şi predictibile".
Camera de Comerţ Americană în România subliniază că este "esenţial ca eforturile autorităţilor pentru creşterea veniturilor bugetare să fie direcţionate în primul rând spre îmbunătăţirea capacităţii de colectare si administrare a veniturilor la bugetul de stat".
Sub tilul "FMI nu mai exclude o creştere a salariului minim", cotidianul Bursa citează declaraţia şefului misiunii Fondului în România, Jeffrey Franks, că ar putea fi loc pentru o creştere a salariului minim, dar că această decizie trebuie analizată cu atenţie pentru că o majorare nesustenabilă ar avea efecte negative.
"În ceea ce priveşte posibilitatea majorării ţintei de deficit bugetar pentru 2011, semnalele nu sunt foarte optimiste până acum", scrie Ziarul Financiar.
"Ajustarea deficitului bugetar de la 6,8% din PIB în 2010 la 4,4% din PIB anul viitor va fi destul de dificilă".
"În prima jumătate a acestui an, încadrarea în ţinta de deficit bugetar stabilită cu FMI a fost obţinută pe seama creşterii arieratelor şi a sacrificării investiţiilor", relevă Ziarul Financiar.
Nu întâmplător, "suntem ultima ţară din Uniunea Europeană în care mai există recesiune, celelalte state au avut o uşoară creştere (...) Nu există cineva din economia reală a ţării noastre care să mai creadă că vom scăpa de recesiune înainte de jumătatea anului viitor", îl citează ziarul Economistul pe Ioan Cezar Corâci, preşedintele UGIR 1903.
Ziarul Financiar îşi deschide ediţia cu un articol intitulat "Numărul de bugetari este ţinut la secret în Ministerul Finanţelor".
"Deşi este cel mai invocat indicator în ultimii doi ani, numărul total de bugetari nu apare în nicio raportare oficială periodică a statului".
De altfel, există şi contradicţii între datele livrate de Finanţe privind numărul de bugetari şi numărul care poate fi aproximat din datele livrate de Institutul Naţional de Statistică.
"Aşa cum s-a convenit cu FMI, anvelopa salarială nu poate depăşi 39 de miliarde de lei. (...) La câţi bugetari împarte Guvernul cei 39 de miliarde de lei?", se întreabă Ziarul Financiar.
Sub titlul "Leul se întăreşte surprinzător, ajutat de ştirile externe", acelaşi cotidian constată că "leul a recuperat în ultimele două şedinţe de tranzacţionare aproape tot terenul pierdut în faţa euro de la jumătatea lunii, beneficiind de îmbunătăţirea sentimentului investitorilor după discuţiile dintre liderii mondiali privind combaterea războiului deprecierii monedelor dintre China şi Statele Unite ale Americii. (...)
Leul a fost ajutat şi de detensionarea situaţiei de pe scena politică locală, în conditiţiile în care moţiunea de cenzură împotriva Guvernului pare să aibă tot mai puţine şanse să treacă".