Revista presei economice, 12 mai
Articole din Curierul Naţional, Ziarul Financiar şi Ziarul Bursa.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 12 Mai 2010, 10:09
"Nici pensiile nici salariile nu vor mai reveni la nivelul actual" - titrează Bursa, preluându-l pe ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, care a acordat un amplu interviu acestui ziar.
Sebastian Vlădescu mai spune că lucrează, în momentul de faţă, la o nouă lege a salarizării unitare în sectorul bugetar, asta va impune noi trepte de salarizare, noi clasificări ale personalului bugetar, o reducere a diferenţei dintre cel mai mic salariu din sectorul bugetar şi cel mai mare salariu din sectorul bugetar şi, începând de la anul viitor, sectorul bugetar românesc să funcţioneze în bază acestui nou act normativ.
"Pot exista creşteri, dar diferenţiat, în bază altor legi. Deci nu ne vom întoarce vreodată să spunem că tuturor celor cărora le-am luat 25% şi 15% acum, le vom da înapoi 25% şi 15%.
"Va fi o nouă lege şi în legea respectivă fiecare va avea o nouă poziţie, o nouă treaptă" - a precizat ministrul Finanţelor.
Sebastian Vlădescu este foarte sincer şi direct şi când e vorba de mediul privat, citez: "În acest moment, măsuri noi, strălucitoare, de stimulare a mediului privat, nu există.
"Prima măsură pentru susţinerea mediului privat a fost aceea că nu am crescut taxele şi impozitele. ajutoare de stat sau bani pompaţi direct în consum în acest moment nu există."
România continuă să se zbată în recesiune, revenirea creşterii economice trimestriale în teritoriul pozitiv amânându-se, cel mai probabil, pentru a două jumătate a anului.
Marea majoritate a analiştilor economici s-au arătat dezamăgiţi de cifrele privind producţia industrială, comerţul şi construcţiile pe februarie, care au continuat să consemneze scăderi.
În consecinţă, au revizuit în jos estimările privind creşterea economică în acest an, la sub 1%. Pentru întregul an, FMI estimează acum o stagnare a economiei, dar nu exclude chiar o scădere de până la 0,5%.
Tot Ziarul financiar scrie, însă, că "Isărescu spulberă aşteptările de revenire a economiei: mai întâi să-şi corecteze statul deficitul".
Guvernatorul Mugur Isărescu a avertizat că economia nu poate creşte sănătos cât timp sectorul public are un deficit care tinde spre 10% din PIB.
Guvernatorul continuă astfel să vorbească indirect despre necesitatea implementării unor măsuri dure de reduceri de costuri prin disponibilizări şi tăieri de costuri în sectorul public, el preferând de fiecare data să "împacheteze" acest mesaj într-un limbaj tehnic.
"Soluţie de criză: salariaţi de închiriat!" "Leasingul de personal reprezintă alternativă la riscurile restructurărilor în caz de scădere a volumului contractelor", a declarat pentru Curierul Naţional, directorul general al unei companii de recrutare, selecţie şi plasare de personal.
Leasingul de personal se bazează pe un mecanism simplu: compania prestatoare de servicii caută, selectează, recrutează şi angajează, pe perioade determinate, personal cu acele calificări solicitate de către clienţii săi.
Personalul este apoi cedat în sistem de leasing clientului care foloseşte forţa de muncă respectivă.
Veniturile angajaţilor în leasing de personal nu diferă de cele ale angajaţilor permanenţi.
Singura diferenţă constă în faptul că persoanele respective au contracte de muncă pe perioade determinate."