Revista editorialelor, 29 octombrie
Editoriale din Adevărul, Evenimentul Zilei, Gândul şi Curentul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 29 Octombrie 2010, 08:08
Din Adevărul, Adrian Halpert arucă o privire critică asupra tuturor celor care se raportează direct sau indirect la decizie în România: putere opoziţie şi sindicate.
Şi arată ce a învăţat el din lecţia pe care toţi au ţinut-o miercuri, citez: " că avem o Opoziţie debilă şi isterică, care s-a făcut de tot râsul anunţând, pe măsură ce se scurgeau orele rămase până la moţiune, de câte voturi mai avea nevoie ca aceasta să doboare guvernul; că avem o Putere cinică şi distructivă, care a apelat la o stratagemă cu iz antidemocratic - prezenţa la vot fără vot - ca să fie sigur că nu apar trădări; că avem nişte sindicate incapabile să-şi mobilizeze membrii, care scot în stradă, de fiecare dată, mai puţin decât jumătate faţă de ce anunţă înainte" - am încheiat citatul.
Nici Mircea Cărtărescu, în Evenimentul Zilei, nu este mai indulgent cu actorii din ziua moţiunii şi scrie, citez: "Niciodată, dar absolut niciodată în istoria acestei ţări neantul cioranian n-a fost mai desăvârşit, mai fără speranţe.
Două nimicuri, cel din parlament şi cel de pe stradă, s-au reunit într-o imagine emblematică pentru golul istoric în care trăim.
Se spune că istoria e mai întâi dramă, iar apoi se repetă ca farsă.
La noi evenimentele sunt de la început farsă, ca apoi să coboare într-un derizoriu grotesc, al gândacilor luptându-se la firul ierbii." - încheiei Mircea Cărtărescu.
"Gloanţele lui Ponta" este titlul editorialului semnat de Rodica Ciobanu în Gândul.
Jurnalista analizează comportamentul liderului PSD, care s-a aflat printre sindicaliştii care au protestat în stradă în ziua moţiunii, pe care îl vede preocupat doar de dorinţa de a-şi crea, citez, "imaginea de lider care ţine cu poporul", iar în final conchide, citez din nou: "este în stare de orice pentru a-şi atinge scopul.
Iar el şi-a propus să conducă România. Copiindu-l pe Traian Băsescu, se pretinde singurul aliat al poporului şi, cine ştie, peste câţiva ani, poporul s-ar putea lăsa, din nou, înşelat." - am încheiat citatul.
După aceeaşi zi a moţiunii, Tia Şerbănescu, în Curentul, constată că "s-a mai spulberat un mit: mitul trădădtorului de bine care-şi abandonează partidul trecând la adversar".
Şi explică şi cum, citez: "Stratagema PDL, UDMR şi UNPR a ţinut: au stat liniştiţi la locurile lor, n-au votat şi au câştigat.
De unde se vede că uneori, dacă nu votezi eşti mai câştigat.
Aşa au făcut şi PSD şi PNL la legea pensiilor - şi au biruit: legea s-a întors în parlament unde e schimbată în fiecare zi."
Concluzia editorialistei: "în ziua de azi nici pe trădători nu te mai poţi baza".