Reformele structurale "trebuie să continue în România"
Banca Mondială atrage atenţia că ţările emergente trebuie să continue reformele structurale, deşi situaţia deficitelor bugetare a fost adusă sub control.
Articol de Nicoleta Stoian, 17 Ianuarie 2013, 16:56
Ţările emergente, printre care şi România, trebuie să evite capcana de a considera că, dacă situaţia deficitelor bugetare a fost adusă sub control, nu mai este nevoie de reforme structurale, a declarat directorul de ţară pentru România şi Ungaria al Băncii Mondiale, François Rantrua.
Banca a lansat joi un raport privind evoluţia economică a celor 11 state foste comuniste care au aderat la Uniunea Europeană.
Instituţia şi-a redus prognoza de creştere pentru ţara noastră în 2013 de la 2,8 la 1,6%, însă economistul principal pentru România al Băncii Mondiale, Cătălin Păuna, spune că sunt şanse că cifra efectivă să fie superioară prognozei actuale.
"Este o prognoză uşor conservatoare şi probabil că sunt şanse să fie o chestiune economică mai bună decât o prognozăm noi.
"Deocamdată, uitându-ne la datele de înaltă frecvenţă şi uitându-ne la situaţia din Europa, nu luăm în calcul o creştere mai mică, deocamdată.
"Dar o să vedem. Se întâmplă multe lucruri care sunt greu de prevăzut, de făcut prognoze pe ele, în special în perioada asta de incertitudine şi de volatilitate majoră pe care o vedem în Europa şi în pieţele globale", a precizat economistul principal pentru România al Băncii Mondiale.
Cătălin Păuna a mai spus că motivele care pot conduce la o creştere economică mai mare decât cea prognozată în prezent de Banca Mondială sunt o creştere a cererii interne faţă de anul trecut, o uşoară urcare a nivelului investiţiilor publice şi private, o revenire modestă a consumului şi o posibilă îmbunătăţire a gradului de absorbţie a fondurilor europene.