Reducerea CAS, "necesară mediului de afaceri"
Victor Ponta spune că reducerea CAS poate duce la crearea de noi locuri de muncă. Creşte astfel numărul de contribuabili şi este stimulat mediul de afaceri.
Articol de Radiojurnal, 09 Iulie 2014, 22:53
Reducerea contribuţiei angajatorilor la fondul de asigurări sociale a fost adoptată prin lege în parlament la începutul acestei luni, fiind o iniţiativă a executivului asumată în programul de guvernare.
Argumentele ţin de impactul pozitiv estimat asupra mediului de afaceri şi a celui social.
Guvernul consideră că implementarea acestei măsuri este necesară mediului de afaceri, informează redactorul Radio România, Angela Matei.
Premierul Victor Ponta spune că prin reducerea CAS cu cinci puncte procentuale cresc fondurile rămase la dispoziţia angajatorului, iar acesta poate crea noi locuri de muncă.
Creşte astfel numărul de contribuabili şi este stimulat mediul de afaceri.
Şeful executivului a explicat că datorită creşterii economice de aproape 4% şi a încasărilor bugetare pe primele şase luni anunţate şi de INS, impactul reducerii CAS de la 1 octombrie este absorbit pentru ultimul trimestru al acestui an.
Bugetele vor fi calculate în funcţie de noul CAS
Pentru anii următori, a precizat primul ministru, bugetele se vor calcula ţinând cont de noul CAS.
Mai mult, proiectul guvernului de reducere a CAS la angajator a fost adoptat de Camera Deputaţilor în calitate de cameră decizională cu unanimitate de voturi.
Şi grupurile parlamentare din opoziţie au votat în favoarea acestui proiect, chiar dacă au criticat anumite prevederi.
PNL ar fi dorit ca măsura să intre în vigoare de la 1 august nu 1 octombrie, iar PDL a afirmat că reducerea CAS ar fi putut fi adoptată încă de anul trecut.
Reducerea CAS, salutată de mediul de afaceri
Mediul de afaceri a cerut, la rândul său, intrarea în vigoare, cât mai rapidă, a acestei măsuri de reducere a CAS, pentru angajatori, şi a salutat adoptarea ei, deşi ar fi vrut ca termenul de aplicare să fie 1 iulie, şi nu 1 octombrie.
Consiliul Fiscal, în schimb, organism consultativ în elaborarea politicilor din acest domeniu, a avizat negativ scăderea contribuţiei cu 5 puncte procentuale în forma actuală, atrăgând atenţia la riscul ca aceasta să afecteze stabilitatea bugetului.
Consiliul solicită măsuri suplimentare, care să susţină reducerea taxării muncii.