Redresarea economiei mondiale,"ameninţată de şomajul ridicat"
Un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare arată că redresarea economiei mondiale a început să-şi piardă ritmul de la jumătatea lui 2010.
Articol de Sorin Solomon, 18 Ianuarie 2011, 14:14
Redresarea economiei mondiale a început să-şi piardă ritmul de la jumătatea lui 2010 şi toţi indicatorii arată o creştere economică mai slabă pe plan mondial, informează un raport publicat marţi de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare.
Raportul UNCTAD referitor la situaţia economiei mondiale şi perspectivele pentru 2011 estimează că economia mondială va înregistra o creştere de 3,1% în 2011 şi de 3,5% în 2012, mult sub nivelul care să permită o scădere a şomajului.
Situaţia economiei Statelor Unite este în curs de ameliorare dar creşterea de 2,6% din 2010 este aşteptată să încetinească la 2,2% în 2011, înainte de a se îmbunătăţi uşor la 2,8% în 2012, se arată în raport.
Perspectivele pentru Europa şi Japonia sunt chiar mai nesigure, apreciază Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare.
Potritiv acesteia, redresarea Germaniei, cea mai importantă economiei din Uniunea Europeană, va stagna în 2011 la 1,3% şi va urca la 1,7% în 2012, după ce anul trecut s-a înregistrat un avans de 1,6%.
Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania, afectate de criza datoriilor suverane, se vor confrunta cu o creştere economică chiar mai redusă, măsurile dure de austeritate şi ratele ridicate ale şomajului afectând cererea pe plan intern.
Aceste economii ar putea rămâne în recesiune sau vor stagna în viitorul apropiat.
Pentru aceste ţări UNCTAD estimează o creştere de 1,1% în 2011 şi de 1,4% în 2012.
Recesiune în formă de "W"
Statele în curs de dezvoltare vor continua să conducă redresarea economiei mondiale, dar expansiunea lor se va modera la 6% în 2011-2012, în scădere faţă de 7% în 2010, din cauza încetinirii în statele avansate şi a retragerii măsurilor de stimulare a economiei.
Veriga slabă a redresării economiei mondiale o reprezintă şomajul ridicat, se arată în raportul UNCTAD.
Între 2007 şi 2009 cel puţin 30 de milioane de locuri de muncă s-au pierdut în întreaga lume, ca rezultat al crizei financiare mondiale.
Cum multe guverne adoptă măsuri de austeritate, perspectivele privind scăderea şomajului sunt sumbre.
Şomajul ridicat va afectat redresarea cheltuielilor consumatorilor şi va reduce creşterea economiei.
Conform UNCTAD, în statele în curs de dezvoltare şi economiile în tranziţie au fost afectate de criză, deşi impactul s-a simţit mai târziu şi a durat mai puţin decât în ţările industrializate.
O altă ameninţare pentru redresarea economiei mondiale o reprezintă volatilitatea de pe pieţele valutare, ce generează incertitudini economice suplimentare.
Într-un scenariu pesimist, raportul UNCTAD avertizează că Europa s-ar putea confrunta cu o recesiune în formă de "W", în timp ce economiile Statelor Unite ar putea stagna sau cădea din nou în recesiune în 2011.