Rata inflaţiei a crescut uşor şi a ajuns la 5,42% în luna iulie
Rata inflaţiei a crescut uşor în luna iulie, ajungând la 5,42%, de la 4,94% în luna precedentă, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică.
Articol de Radio România Actualităţi, 12 August 2024, 17:41
Rata inflaţiei a crescut uşor în luna iulie, ajungând la 5,42%, de la 4,94% în luna precedentă, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică. Această majorare a fost anticipată de experţii Băncii Naţionale, care susţin însă că este accidentală, în condiţiile în care, potrivit celei mai noi prognoze a BNR, tendinţa din ultimele luni de reducere a inflaţiei va continua, astfel că la finalul anului vom avea o rată de 4%.
Corespondentul RRA Iulian Olescu l-a întrebat pe analistul financiar Adrian Codirlaşu cum explică această situaţie.
Adrian Codirlaşu: ”În luna iulie au fost majorări de accize la combustibil şi, pe lângă acest impact direct, a mai venit impact din faptul că salariile cresc extrem de puternic şi automat pun o presiune pe cerere, deci automat cerându-se mai mult, preţul la care se vinde e mai mare şi de aici /.../ un spor de inflaţie. Deficitul bugetar care este foarte mare este inflaţionistul.
Un deficit bugetar ridicat crează inflaţie. De asemenea, ar putea fi şi un impact uşor din climă, în sensul că au fost perioade de secetă şi atunci, pe partea de mărfuri alimentare, poate scăderile n-au fost atât de mari pe cât se aştepta să fie pentru bunurile alimentare care se producă în acest sezon.”
Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat luna trecută, comparativ cu iunie, în cazul serviciilor de transport aerian, cu creşteri medii de aproape 17,6%. Alte majorări mai relevante de preţ au fost consemnate în cazul combustibililor - cu aproape 3% şi al serviciilor de apă, canal, salubritate - cu 2%. Majorări medii de peste 1% au înregistrat şi energia electrică, gazele, categoria alte servicii cu caracter industrial, dar şi făina, citricele şi alte fructe meridionale.
Adrian Codirlaşu spune că inflaţia va reintra pe o traiectorie de scădere până la finalul anului, însă anticipează o nouă creştere în ianuarie 2025, din cauza măsurilor fiscale necesare pentru reducerea deficitului bugetar./editor Florin Lepadatu/