Rata anuală a inflaţiei va cunoaşte o fluctuaţie pronunţată în prima jumătate a anului
Banca Naţională a decis vineri să menţină rata dobânzii de politică monetară la 6,5% pe an.
![Rata anuală a inflaţiei va cunoaşte o fluctuaţie pronunţată în prima jumătate a anului](https://www.romania-actualitati.ro/img.php?u=https%3A%2F%2Fwww.romania-actualitati.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2025%2F2%2F14%2F206158%2F1739552246e9df0fde.jpg&w=960&h=540&c=1)
Articol de Radio România Actualităţi, 14 Februarie 2025, 18:54
Banca Naţională a decis vineri să menţină rata dobânzii de politică monetară la 6,5% pe an. Această măsură a fost deja anticipată de majoritatea analiştilor economici, care susţin că printre motivele care au stat la baza ei se află nivelul inflaţiei.
Corespondentul RRA Iulian Olescu vine cu explicaţii: ”Potrivit noii prognoze actualizate a BNR, rata anuală a inflaţiei va cunoaşte o fluctuaţie pronunţată în prima jumătate a acestui an, iar în semestrul al doilea va scădea pe o traiectorie mai accentuată decât cea anticipată anterior, dar se va menţine deasupra intervalului ţintei - adică peste 3,5% până la finele anului curent. Totodată, după ce va coborî în primele luni din 2026 uşor sub această valoare, rata anuală a inflaţiei va rămâne relativ constantă până la sfârşitul trimestrului al treilea. Analistul financiar Adrian Codirlaşu, preşedinte al CFA România, crede că inflaţia se va situa în apropiere de 5% pe tot parcursul lui 2025.
Adrian Codirlaşu: ”Rata inflaţiei a rămas în jur de 5% şi nu sunt perspective să se reducă consistent. Dimpotrivă, probabil va rămâne în jur de 5% tot acest an, cu riscul de creştere, dacă avem majorare de taxe. De asemenea, avem un deficit bugetar mare, 7 sau 7,7% din PIB, cum spune Consiliul Fiscal că e mai realist. Asta înseamnă bani tipăriţi, bani care caută să cumpere bunuri şi servicii, deci generatori de inflaţie. Mai avem risc de creştere a tarifelor la nivel global, ceea ce iarăşi înseamnă inflaţie.”
Adrian Codirlaşu nu anticipează o posibilă reducere a dobânzii-cheie în acest an decât în condiţiile în care nu vor exista majorări de taxe în a doua parte a anului, planul de reducere a deficitului bugetar se va realiza, se vor evita prin negocieri între Uniunea Europeană şi Statele Unite majorări de tarife, iar inflaţia va de semne de scădere.”/editor Florin Lepadatu/