Proiectul strategiei naţionale de competitivitate, în dezbatere
Autorităţile susţin că se caută soluţii pentru probleme ca slaba eficienţă energetică, lipsa de inovaţie şi slaba productivitate în industria prelucrătoare.
Articol de Oana Rusu, 31 Octombrie 2013, 19:31
Proiectul Strategiei Naţionale de Competitivitate a intrat, de joi, în dezbatere publică.
Se caută soluţii, susţin autorităţile, pentru probleme ca slaba eficienţă energetică, lipsa de inovaţie şi slaba productivitate în industria prelucrătoare, în contextul în care România este ultima în Uniunea Europeană la capitolul competitivitate.
Peste 70% din cifra de afaceri a întreprinderilor mari şi foarte mari e realizată de filialele companiilor multinaţionale.
Dintre cei 100 cei mai mari exportatori, 96 sunt companii străinie, iar din cele 34 de subramuri industriale 25 au lideri cu capital străin.
Aşadar, trebuie să lucrăm la capitolul competitivitate, iar principalele ramuri care au potenţial sunt industria auto, IT&C, industria alimentară, echipamentele electrice şi electronice, utilajele şi echipamentele industriale.
Acestea urmează să fie sprijinite inclusiv prin ajutoare de stat acceptate de Uniune, a spus secretarul de stat în cadrul Ministerului Economiei, Adrian Ciocânea.
Strategia pentru competitivitate se va împleti şi cu cea de export
Ministerul a identificat câteva măsuri care să ajute competitivitatea României.
"O creştere a ponderii întreprinderilor cu activitate de inovare până la 40%, la orizontul anului 2020. Aceasta înseamnă o modificare substanţială de politici publice.
"Dublarea exporturilor ca pondere în vânzări la asociaţiile de firme de tip cluster. Creşterea ponderii produselor de înaltă tehnologie în exporturi la 10%, la orizontul anului 2020" a detaliat ministrul Adrian Ciocânea.
Strategia pentru competitivitate îşi mai propune creşterea până în 2020 a ponderii produselor de mare tehnologie la un procent de 10%, atingerea unei cote de piaţă internaţionale de 2% în privinţa serviciilor de IT&C şi creşterea ocupării în industriile ecologice.
Această strategie se va împleti şi cu strategia naţională de export, în condiţiile în care datele prezentate astăzi la minister arată că 29 de judeţe nu înregistrează nici măcar un procent din exportul total pe ţară.