Proiectul Nabucco, "o prioritate energetică pentru România"
Premierul Emil Boc spune că România va analiza cu atenţie orice iniţiativă privind securitatea energetică.
Articol de Ionuţ Dragu, 24 Februarie 2010, 10:39
România consideră în continuare proiectul Nabucco o prioritate, însă va acorda atenţie oricărei iniţiative care poate contribui la securitatea energetică a ţării şi a Uniunii Europene, afirmă premierul Emil Boc.
El a făcut această declaraţie la plecarea spre Budapesta, unde participă la Summitul ţărilor de la Vişegrad privind securitatea energetică, reuniune care urmăreşte într-un timp cât mai scurt găsirea de noi trasee pentru aprovizionarea cu energie.
Înainte de plecare, şeful Guvernului român a declarat că "acest eveniment vizează coagularea unui mesaj al statelor din Europa Centrală şi de Est privind necesitatea unei acţiuni concertate în plan regional şi european din partea grupului ţărilor cele mai afectate de crizele cauzate de perturbarea fluxurilor energetice şi identificării de soluţii alternative la situaţia actuală.
"În ceea ce priveşte România, Proiectul Nabucco reprezintă în continuare prioritatea noastră în domeniul gazelor naturale, însă vom analiza cu interes orice iniţiativă care va putea contribui la securitatea energetică a României şi a Uniunii Europene", a precizat premierul Emil Boc.
Summitul ţărilor Grupului de la Vişegrad se desfăşoară la Budapesta
Potrivit corespondentului România Actualităţi din Ungaria, Emil Groza, şefi de guvern din mai multe ţări, printre care România, Bulgaria, Austria, Slovenia, Croaţia, Serbia şi Bosnia-Herţegovina participă la Budapesta la Summitul ţărilor Grupului de la Vişegrad privind securitatea energetică, reuniune iniţiată de Ungaria.
La acest summit iau parte şi reprezentanţi ai Statelor Unite ale Americii şi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie.
Participanţii la summitul de la Budapesta vor discuta, în principal, despre diversificarea surselor de energie şi a traseelor de aprovizionare, despre interconectarea sistemelor şi despre proiecte concrete menite să întărească securitatea energetică.
Ministrul ungar de externe, Peter Balazs, a declarat recent că ţările participante dispun de puţine surse energetice proprii, au preocupări comune, iar reuniunea de la Budapesta este organizată tocmai pentru ca într-un timp cât mai scurt să poată fi dezvoltate noi trasee de aprovizionare cu energie.