Program de finanţare pentru izolarea termică a caselor
Ministrul energiei, Costel Alexe, intenţionează să lanseze un program de finanţare prin care să-i sprijine pe proprietarii de case să-şi izoleze termic locuinţele.
Articol de Bogdan Isopescu, 10 Ianuarie 2020, 13:56
Ministrul energiei, Costel Alexe, intenţionează să lanseze un program de finanţare prin care să-i sprijine pe proprietarii de case să-şi izoleze termic locuinţele.
Costel Alexe spune că programul ar avea efecte benefice multiple, atât pentru mediu, cât şi pentru economia naţională. Ideea a fost lansată de ministru pe mediile de socializare şi a fost confirmată de acesta pentru Radio România. Bogdan Isopescu are detalii.
Reporter: Ministrul mediului spune că programul va fi dezvoltat cu sprijinul asociaţiilor de profil şi al instituţiilor internaţionale şi va avea mai multe obiective.
Primul se referă la protejarea mediului, pentru că o clădire izolată termic consumă mai puţină energie şi astfel se reduc emisiile de gaze cu efect de seră.
Iar aici Costel Alexe aminteşte că toate clădirile din Uniunea Europeană consumă astăzi aproximativ 40% din energia necesar spaţiului comunitar.
Pe de altă parte, programul ar proteja şi pădurile din România, în condiţiile în care foarte multe case din mediul rural sunt încălzite cu lemne.
Din punct de vedere economic, spune Costel Alexe, cel mai mare beneficiu va fi în buzunarul proprietarilor de case care vor plăti mai puţin pentru încălzire, economia făcută prin izolare fiind în medie de cel puţin 1.500 de lei pe an.
Totodată, programul va stimula economiile din comunităţile locale şi vor fi create locuri de muncă.
Ministrul mediului afirmă că programul ar avea efecte benefice şi din punct de vedere al sănătăţii, pentru că o locuinţă izolată termic reduce riscul de îmbolnăvire, mai ales în cazul celor care azi nu îşi permit să încălzească normal locuinţa din cauza costurilor mari.
Costel Alexe crede că programul ar elimina şi o inechitate, şi anume faptul că, dacă pentru reabilitarea termică a blocurilor sunt disponibile diverse programe de finanţare, pentru casele individuale nu există niciunul, în condiţiile în care în România există aproape cinci milioane de case.