Preţul grâului, în creştere cu 10% faţă de anul trecut
Prețul grâului a crescut cu 10% față de anul trecut deoarece producția este cu 50% mai mică decât în anii precedenți.
Articol de Mihai Bădescu, 20 Iulie 2020, 14:04
Prețul grâului a crescut cu 10% față de anul trecut deoarece producția este cu 50% mai mică decât în anii precedenți.
Fermierii români spun că în toamnă am putea asista la o majorare cu până la 20% a prețului la grâu, ceea ce ar putea conduce și la o creștere a prețului produselor de panificație.
După seceta care a lovit sud-estul țării și a afectat grav producția de cereale, prețul grâului românesc a crescut deja, spun fermierii.
Cornel Stroescu: E o mare cerere în România, în momentul de față, la grâu. Prețul la Bursă nu a crescut foarte mult față de anii precedenți, dar, ținând cont de condițiile meteo care au avut loc în sud-estul României, unde culturile de toamnă, vorbim de rapiță și grâu a fost de la 50% la 100% calamitate, cantitatea produsă în România de grâu este cred că la jumătate față de anul trecut.
Dar prețul grâului s-ar putea majorat și mai mult din toamnă, ceea ce nu e exclus să conducă și la creșterea prețului pâinii, cred marii cultivator de cereale.
Felix Odină: Ceea ce preconizăm că, cel puțin față de anul trecut, vor fi niște prețuri cam cu 20% mai mari, adică dacă anul trecut prețul cel mai mare al grâului de panificaţie a fost 0,8 lei în luna ianuarie-februarie, acum este 0 75 și credem că va ajunge pe la un leu în ianuarie.
Evoluţia preţului la grâu va ţine foarte mult de prețul de pe bursa internațională, dar mai ales dacă vom reuși să asigurăm necesarul de consum din producție proprie.