Pregătiri de iarnă în domeniul energetic
"Pregătirile de iarnă au început mai devreme decât în 2016, iar stocurile de combustibili sunt mai mari decât necesarul estimat."
Articol de Florin Lepădatu, 20 Noiembrie 2017, 11:18
Pregătirile de iarnă au început mai devreme decât în 2016, iar stocurile de combustibili sunt mai mari decât necesarul estimat, a declarat, luni, ministrul de resort, Toma Petcu, în cadrul unei conferinţe de specialitate.
"Vreau de la început să transmit un mesaj clar pentru toată lumea: anul acesta pregătirile de iarnă au început mult mai devreme decât în 2016 şi au fost gândite şi mult mai adaptat condiţiilor de iarnă din România !
Am luat în calcul în elaborarea Programului de iarnă inclusiv scenarii pesimiste, cu vreme rea şi creşteri de consumuri, atât la gaze naturale, cât şi la energie electrică.
De aceea, prin acest Program am majorat cantităţile ce trebuie stocate (apă în lacurile de acumulare, gaze, cărbune).
În toate cazurile, stocurile de combustibili pentru iarnă sunt mai mari decât necesarul estimat, unele fiind chiar duble", a spus Toma Petcu.
Şi la energie electrice sunt stocuri de resurse mai mari decât iarna trecută, a arătat ministrul de resort.
Ministrul Energiei a subliniat, în plus, că România are convenţii cu statele vecine pentru ajutor în situaţii de urgenţă şi a arătat că o astfel de Convenţie a fost deja încheiată cu Bulgaria.
De asemenea, sunt în negociere şi contracte similare cu Ungaria şi Serbia.
"Este, dacă vreţi, o măsură în plus de precauţie, cu toate că, de la începutul anului, România a fost exportator net de energie.
În final, vreau să subliniez din nou: sistemul energetic a fost sever neglijat la capitolul investiţii şi mentenanţă.
Trebuie să fim conştienţi că sistemul nu va putea funcţiona la nesfârşit fără să investim. Iar acesta este focus-ul mandatului meu de ministru.
O serie de investiţii au fost deja făcute, grupul 7 de la Işalniţa, altele au fost deblocate, grupul 5 de la Rovinari, hidrocentrala Răstoliţa.
Una dintre cele mai importante este cea demarată de Romgaz la Iernut, singurul proiect de producere a energiei electrice din ultimii 10 ani derulat de o companie de stat.
Această investiţie este cu atât mai importantă cu cât în zona de nord a ţării există doar 20 % din capacităţile de producţie din România, în timp ce acolo se consumă 60 % din energia la nivel naţional.
Investiţiile vor fi, de acum încolo, punctul central al politicilor de business ale fiecărei companii aflate în coordonarea Ministerului Energiei", a precizat Toma Petcu.