Populaţia "n-ar trebui să fie afectată" de rectificarea bugetară
Lipsa a 3,8 miliarde de lei ar urma să fie acoperită prin aşa-numita ajustare a cheltuielilor din economiile făcute până acum dar şi prin creşterea deficitului, spune Liviu Voinea.
Articol de Radiojurnal, 29 Octombrie 2013, 13:44
Reprezentanţii guvernului dau asigurări că rectificarea bugetară negativă propusă de ministerul de finanţe, care taie din bani de la Muncă, Dezvoltare, Mediu sau Sănătate, nu ar urma să fie resimţită de populaţie.
Lipsa a 3,8 miliarde de lei ar urma să fie acoperită prin aşa-numita ajustare a cheltuielilor - mai exact, din economiile făcute până acum, dar şi prin creşterea deficitului.
Întrebat de ce nu au primit bani în plus Educaţia şi Sănătatea, domenii în care lipsa fondurilor produce în această perioadă proteste de stradă, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a amintit că aceste sectoare au primit bani în prima rectificare, cea din iulie.
Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, al cărui buget pierde 50 de milioane de lei, a explicat că oricum aceşti bani, care erau alocaţi investiţiilor, nu ar fi fost cheltuiţi până în 31 decembrie.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi susţine că în acest moment există fonduri pentru plata salariilor din spitale.
"Suntem acoperiţi pe creditele de angajament şi, oricum, conform contractului-cadru al bugetului, putem, pentru luna decembrie, să mutăm creditele de angajament în luna ianuarie, anul viitor. Avem în acest moment, din resurse proprii, bani pentru a asigura salarii şi utilităţi la toate spitalele în 15 noiembrie, respectiv 15 decembrie, urmând ca, dacă nu există posibilităţi bugetare, să ni se suplimenteze bugetul la această rectificare - şi, din toate informaţiile, încă neoficiale, se pare că nu există această şansă.
"Diferenţa de plăţi - de bani, efectiv - care să intre în conturile spitalelor să fie plătită la începutul lunii ianuarie din bugetul anului viitor, fără a mai impacta pe deficitul bugetar în acest an", a declarat Cristian Buşoi.
PDL critică rectificarea
Opoziţia critică actuala rectificare bugetară negativă şi consideră că aceasta va fi în folosul clientelei politice a actualului guvern, în loc să stopeze risipirea banilor publici, să stimuleze economia şi să creeze noi locuri de muncă.
Prim-vicepreşedintele PDL, deputatul Andreea Paul, acuză USL că prin actuala rectificare bugetară serveşte clientela politică în detrimentul stimulării competitivităţii economice.
Andreea Paul susţine că şi la această rectificare bugetară cenuşăresele sunt în special domeniile Sănătate, Muncă şi Protecţia socială, care iar vor pierde mari sume de bani, ceea ce ar putea duce la scăderea nivelului de trai.
De fapt, guvernul cheltuie în fiecare zi mai mult decât poate să adune la bugetul de stat, consideră Andreea Paul, care a adăugat că acest lucru înseamnă că USL a acumulat în medie un deficit de aproximativ 230 de milioane de euro în fiecare lună de când guvernează.
Andreea Paul atrage atenţia că cei mai mulţi bani sunt primiţi de Parlament, Ministerul de Externe şi serviciile secrete, iar Guvernul trebuie să explice cum vor cheltui aceste instituţii sumele primite.
"Guvernul Ponta, astăzi mai mult ca niciodată, trebuie să dea socoteală, public, cum se vor cheltui concret banii alocaţi mai mult la Parlament, la serviciile secrete, la Ministerul de Externe sau de Interne, care îşi iau partea leului din actuala rectificare bugetară. Guvernul Ponta ia măsuri care se adresează mediului de afaceri, nu vine cu nicio soluţie pentru crearea de locuri de muncă, pentru relaxare fiscală", afirmă Andreea Paul.
Andreea Paul propune guvernului, pentru a obţine mai mulţi bani pentru salarii şi pensii, în primul rând să stopeze risipa banului public şi, în al doilea rând, să scadă evaziunea fiscală, care a crescut accelerat sub guvernarea USL.
PDL mai cere, prin deputatul Claudia Boghicevici, demisia ministrului muncii, acuzat că a pierdut sume importante din buget, destinate asistenţei sociale.
Ca o reacţie politică la intenţia de rectificare a bugetului, preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, afirmă într-un comunicat că e iresponsabilă decizia guvernului de amputare a bugetului, şi aşa slăbit - în opinia sa - în domeniile Sănătăţii şi Transporturilor.
Fostul premier aminteşte că mai mult de 50% din cheltuielile bugetare ale actualului guvern pleacă către plata personalului bugetar şi în asistenţa socială.