Pieţele muncii din Germania şi Austria, "o nouă etapă"
La 1 mai, Austria şi Germania îşi deschid pieţele muncii pentru cetăţenii ţărilor est-europene care au aderat la Uniunea Europeană în 2004, iar agenţiile de recrutare din Germania au luat cu asalt Cehia şi Slovacia.
13 Aprilie 2011, 15:22
Peste două săptămâni, la 1 mai Austria şi Germania îşi deschid pieţele pentru cetăţenii ţărilor est-europene care au aderat la Uniunea Europeană în 2004.
În timp ce politicienii se tem că nou veniţii vor face concurentă neloială forţei de muncă locale, experţii nu prevăd valuri masive de imigranţi, iar cei plecaţi ar putea fi înlocuiţi relativ repede cu forţă de muncă din România şi Bulgaria.
Mulţi locuitori ai capitalei slovace, Bratislava, văd Austria din balcon.
Viena este doar la o oră de condus de Bratislava şi mulţi slovaci au cumpărat case în satele austriece de la graniţă.
În weekend, pistele de bicicletă, care leagă cele două capitale, sunt pline de trafic în ambele sensuri.
Aceeaşi atmosferă se întâlneşte şi la graniţa Austriei cu Ungaria sau a Cehiei cu Germania.
Analiştii Centrului austriac pentru Cercetarea Economică au efectuat un studiu care estimează că anual vor veni între 11500 şi 16500 de est-europeni din noile state membre la lucru în Austria.
"Majoritatea vor fi foarte bine calificaţi. Şefii firmelor austriece vor spune că din punct de vedere economic decizia de a nu deschide piaţa muncii în 2004 a fost o greşeală, dar politicienii au decizii politice care nu au întotdeauna legătură cu realitatea", spune Franz Hahn, de la Centrul austriac pentru Cercetarea Economică.
Spusele sale sunt confirmate de decizia autorităţilor de la Viena de a introduce o serie de măsuri administrative care, spun ei, vor proteja angajaţii locali în faţa concurenţei neloiale a forţei de muncă străine.
De exemplu, firmele vor fi controlate să nu facă presiuni asupra angajaţilor vechi, să accepte salarii mai mici care ar fi luate de est-europeni.
În acest timp agenţiile de recrutare, germanii au luat cu asalt Cehia şi Slovacia. Se caută intens specialişti în domeniul IT şi personal medical.
Experta în resurse umane Jana Zednikova spune că deschiderea pieţei muncii în Austria şi Germania va agrava deficitul de forţă de muncă bine calificată din ţările de origine.
Multe companii multinaţionale şi-au deschis centrele regionale aici sau şi le extind pe cele deja existente.
Dacă nu găsesc personal local îl aduc din ţările nou intrate în UE, România şi Bulgaria, spune Zednikova.
Statisticile îi dau dreptate. Românii sunt deja grupul de străini cel mai numeros de pe piaţa slovacă, ajugând la 3012 persoane la sfârşitul lui ianuarie.