Patru variante de creştere a veniturilor bugetare
Ministerul Finanţelor discută cu FMI patru variante de creştere a veniturilor şi de reducere a cheltuielilor bugetare, afirmă ministrul de interne, Vasile Blaga.
Articol de Sorin Solomon, 05 Mai 2010, 12:17
Ministerul Finanţelor discută cu Fondul Monetar Internaţional patru variante de creştere a veniturilor şi reducere a cheltuielilor, dar forma finală de aplicare va fi stabilită la finalul negocierilor cu FMI, potrivit ministrului Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga.
Ministrul a răspuns că din discuţii a dedus că există patru variante analizate la nivelul Ministerului Finanţelor.
"Discutaţi dumneavoastră, presa, despre majorarea taxelor. Sun convins că sunt astfel de discuţii probabil şi la Ministerul de Finanţe, sunt patru variante după câte îmi dau seama de discuţii, dar altceva nimic", a spus Blaga.
Ministrul a arătat totodată că la nivel guvernamental nu s-a discutat nimic până în prezent despre o eventuală remaniere, deoarece "nici nu este necesar să se discute", prim-ministrul având posibilitatea "oricând doreşte" să propună preşedintelui remanierea unui membru al Guvernului.
Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat, marţi, că Guvernul şi misiunea FMI discută mai multe variante, inclusiv posibile majorări de taxe.
FMI a anunţat înainte de începerea discuţiilor privind a patra evaluare a acordului stand-by că a modificat prognoza de creştere economică a României în acest an de la 1,3% la 0,8%.
În condiţiile în care estimarea de creşetere economică ar putea fi ajustată şi mai mult în jos, şi revizuirea bugetară implicită la nivelul veniturilor programate va fi mai amplă, ceea ce va presupune măsuri suplimentare de reducere a cheltuillor, ori de creştere a încasărilor, sau variante combinate.
O misiune a FMI se află la Bucureşti în perioada 27 aprilie - 7 mai pentru cea de-a patra revizuire a acordului stand-by încheiat între România şi instituţia financiară internaţională.
În urma acestei revizuiri consiliul director al FMI va decide în a doua parte a lunii iunie dacă se va elibera cea de-a cincea tranşă din acord, în sumă de 850 milioane euro.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
România a atras deja împrumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.