Patronatele cer reducerea cheltuielilor publice
Oamenii de afceri ameninţă cu neplata taxelor şi impozitelor dacă nu se reduc cheltuielile publice.
Articol de Roman Muşat, 27 Noiembrie 2009, 09:00
Patronatele propun mai multe soluţii pentru ieşirea din criza economică, precum reducerea cheltuielilor bugetare, achitarea datoriilor statului către sectorul privat şi reluarea creditării firmelor.
Invitat la România Actualităţi, preşedintele UGIR 1903, Cezar Corâci, a precizat că patronatele analizează în acest moment posibilitatea de a nu mai plăti taxele şi impozitele dacă următorul executiv nu va reduce cheltuielile publice.
" Suntem foarte îngrijoraţi de modul în care statul administrează contribuţiile pe care noi le aducem în această perioadă în mod special.
" Este inadmisil ca într-o economie în care încasările la bugetul de stat au scăzut, deci ne îndreptăm către un 8% şi scăderea încasărilor la anumite capitole, de exemplu, la tva care este principalul indicator al activităţii economice cu aproape 20%, cheltuielile publice să crească cu 8,6%.
"S-a discutat la nivelul confederaţiei, inclusiv posibilitatea de a face o grevă fiscală dacă următorul executiv nu v-a reduce cheltuielile publice", a declarat Cezar Corâci.
Consilierul guvernatorului Băncii Naţionale, Adrian Vasilescu, a precizat că băncile nu au reluat încă creditarea, din cauza crizei şi politicii de prudenţă.
"Nu e adevărat că băncile nu au bani, au bani, altfel nu ar avea cum să finanţeze atât de puternic statul român.
"În privinţa cererii de credite, lucrurile au două feţe, una este costul creditului, altă este bonitatea cu care vin la creditare", a declarat consilierul guvernatorului Băncii Naţionale Adrian Vasilescu.
Totodată Adrian Vasilescu a menţionat că dobânzile băncilor ar trebui să fie împărţite în "dobânda pasivă, ceea ce plătesc băncile pentru depozitele făcute de către populaţie sau de către companii şi să fie un pic sub nivelul dobânzii de politică monetară, iar dobânda activă, dobânda la credite să fie cu două procente peste nivelul dobânzii de politică monetară".