Pate de porc "din pasăre" şi iaurt "din gelatină de porc"
Reprezentanţii organizaţiilor de producători spun că piaţa din Transilvania este inundată de alimente de proastă calitate şi contrafăcute, multe dintre ele importate.
13 Martie 2014, 18:49
Piaţa transilvăneană este inundată de produse alimentare contrafăcute, spun nutriţioniştii. Organizaţiile profesionale ale medicilor veterinari cer interzicerea dreptului de a mai activa în branşă pentru cei care recurg la contrafacerea alimentelor.
Reprezentanţii organizaţiilor de producători spun că piaţa din Transilvania este inundată de alimente de proastă calitate şi contrafăcute, multe dintre ele importate.
Pate de porc "din carne de pasăre"
Ei au dat exemplul pateurilor de ficat de porc produse în Ungaria, în care conţinutul de ficat este mai mic de 15 la sută, în schimb 30 la sută din conţinutul pateului de porc constă în carne de păsăre; este vorba de o carne de proastă calitate, adăugată doar pentru că este ieftină.
Profesorul Nicolae Hâncu, unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti în nutriţie, a atras atenţia în repetate rânduri asupra faptului că în magazine sunt multe mezeluri nocive pentru sănătatea umană.
Nicolae Hâncu s-a mai referit la alimente vândute drept şuncă, însă care, atunci când au fost analizate la microscop, au arătat că nu sunt decât pastă de carne de calitate inferioară presată.
Iaurt "din lapte praf şi din gelatină de porc"
Sunt şi cazuri în care carnea stricată este amestecată cu carne de o calitate acceptabilă de către producătorii de cârnaţi sau de chiftele. În cazul producătorilor de iaurturi, Mircea Ciurea, reprezentant al fermierilor clujeni, a spus că sunt multe situatii în care produsele lactate sunt fabricate din lapte praf şi din gelatină de porc.
Aceste cazuri au stârnit şi indignarea medicilor veterinari. Preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Cluj, Adrian Oros, a cerut judecătorilor ca, dacă vor constata vinovăţia celor acuzaţi în scandalul cărnii expirate, să le interzică acestora să mai lucreze vreodată în domeniul alimentar.