Pagube importante în Harghita din cauza ploilor
Fermierii din Harghita afirmă că peste 800 de hectare de teren cultivat sunt încă acoperite cu apă, după ploile torenţiale de săptămâna trecută.
Articol de Angela Bîrsan, 04 Iunie 2014, 18:56
Fermierii din Harghita raportează pagube importante la culturile de cartof, sfeclă de zahăr sau cereale.
Peste 800 de hectare de teren cultivat sunt încă acoperite cu apă, după ploile torenţiale de săptămâna trecută.
Dacă apele nu se retrag, terenurile vor trebui reînsămânaţe, spune, pentru Radio România Actualităţi Vitos Laszlo, producător de sfeclă şi cartofi.
"La sfeclă s-a făcut praf 14 hectare care sunt distruse. Trebuie să se usuce, că acum, la ora asta, este un nămol de 20 de cm.
"Acum în fiecare zi plouă, aşa că ce să facem? Pagube sunt şi la cartofi şi la cereale, dar cea mai mare pagubă este la sfeclă", spune Vitos Laszlo.
In două comune recolta ar fi deja compromisă definitiv.
Băltirea "nu este asigurată"
Chiar dacă o parte dintre fermieri au încheit poliţie de asigurare, nu există nicio garanţie că îşi vor recupera pierderile, după cum explică Keresztes Vencel, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cartofi Harghita.
"Noi am avut asigurarea făcută pentru cultura sfeclei şi a cartofului, însă, pe de o parte, asiguratorul a zis că băltirea nu contează, dacă stă apa pe cultură, că aia nu e asigurată; nici statul român şi nimeni altcineva, ca şi seceta, ştiţi, nu asigură nimeni, deci paguba rămâne pentru producători. Problemele rămân ale noastre", spune Keresztes Vencel.
Pagube importante au fost semnalate până acum şi de direcţiile Agricole Judeţene din Gorj şi Prahova.
În aceste două judeţe vor fi reînsămânţate în jur de 9 mii de hectare de teren agricol.
Ministerul Agriculturii a anunţat recent că intenţionează să creeze un fond mutual, din contribuţia guvernului, a agricultorilor şi a Comisiei Europene, prin care să-i despăgubească pe agricultorii afectaţi de vremea rea.