Noul an a venit cu o serie de scumpiri la alimente, carburanți și servicii
Producătorii însă, mai ales cei din domeniul agricol, spun că sunt îngrijorați, deoarece costurile sunt mari, iar prețurile cu care își vând produsele nu acoperă investițiile.
05 Ianuarie 2024, 13:38
Noul an a venit cu o serie de scumpiri la alimente, carburanți, dar și servicii. În aceste condiții, românii încearcă să rămână optimiști și echilibrați.
Producătorii însă, mai ales cei din domeniul agricol, spun că sunt îngrijorați, deoarece costurile sunt mari, iar prețurile cu care își vând produsele nu acoperă investițiile.
Andreea Bogdan a stat de vorbă cu cei care vin să cumpere din piețe, dar și cu cei care vând.
Reporter: Dumneavoastră cu ce gânduri ați păşit în acest an?
-: Cu ce gânduri, cu speranță, cu sănătate să fie și în rest le ducem pe toate.
-: Un an mai bun, mai liber, mai bogat, mai vesel, că suntem triști, cu moralul jos. Ne dorim multe, dar sperăm în bunul Dumnezeu să se îndeplinească.
-: Exact aceleași așteptări ca la 2023.
Reporter: Care ar fi acestea?
-: Sănătate și să fie pace în lume. Deci să fie un an normal.
-: Nu mă consum la lucruri pe care nu le pot schimba.
Reporter: Deci să fim relaxați, spuneți dumneavoastră, în 2024.
-: El poate să vină cum o veni, eu nu mă consum de treaba asta. Nu-s bogat, dar nici sărac.
-: Eu sper să ne descurcăm și pe mai departe. Eu nu mai am multe așteptări, numai sănătate să am.
Reporter: Dacă cetățenii pe care i-am întâlnit pe stradă erau în cea mai mare parte optimiști pentru acest an, în piață lucrurile se schimbă. Micii producători locali sunt în continuare nemulțumiți și spun că de la an la an e tot mai greu să te descurci în România.
-: Un an foarte greu va fi din toate punctele de vedere, şi cu scumpirile, și cu mărfurile, că nu le putem vinde, şi cu oamenii că nu vin în piață să cumpere, se duc tot în magazinele mari. Ale noastre produse sunt naturale, sunt bio, de la animale.
-: Gânduri mai bune și speranță să le dea Dumnezeu minte la politicieni, să puie preț pe țărani, în primul rând, că dacă țăranu nu muncește niciodată n-o să fie.