Mugur Isărescu: România se va încadra în ţinta de deficit de până la 3%
Guvernatorul Băncii Naţionale a avertizat însă cu privire la creşterea inflaţiei care se datorează majorării preţurilor de producţie, a tarifelor energiei şi a petrolului
Articol de Iulian Olescu, 09 Noiembrie 2017, 16:03
Guvernatorul Băncii naţionale, Mugur Isărescu, spune că România s-ar putea încadra anul acesta în ţinta de deficit, sub 3 la sută din Produsul Intern Brut, în pofida faptului că politica fiscală şi de venituri continuă să fie expansionistă.
El avertizează, însă, cu privire la creşterea inflaţiei, cel puţin pe termen scurt. Reporterul RRA Iulian Olescu relatează că, după ultimele evoluţii legate de excedentul de cerere în creştere, de majorarea costurilor de producţie, a tarifelor energiei şi a preţurilor internaţionale ale petrolului, Banca Centrală estimează acum o inflaţie de 2,7% la finalul anului, faţă de numai 1,9 anterior.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a precizat însă că preţurile de consum vor creşte mai rapid decât se anticipa, numai până în primăvara lui 2018, ulterior urmând să scadă undeva în jur de 3%.
El a adăugat că şi cursul de schimb al leului a contribuit la creşterea inflaţiei deoarece s-a depreciat faţă de euro sub presiunea adâncirii deficitului comercial, adică a măririi diferenţei dintre valoarea importurilor şi cea a exporturilor României.
Răspunzând întrebărilor ziariştilor, guvernatorul BNR a precizat că Banca Centrală a luat măsuri de întărire a politicii monetare, însă, în condiţiile în care politica fiscală este prociclică este greu de realizat un echilibru.
Mugur Isărescu: "Am întărit politica monetară. Ce v-am spus este că, dacă mergem numai noi cu piciorul pe frână, nu ajungi la un mix optim pentru ţară. E bine să nu ieşim dintr-un minim de optim al mixului de politici.
Deci, dacă noi întărim foarte tare şi pe partea cealaltă se relaxează nu suntem în optim, deci să accentuăm caracterul anticiclic al politicii monetare acum nu cred că e varianta optimă, putem să o discutăm."
Pe de altă parte, Mugur Isărescu a meţionat că deşi politica fiscală şi de venituri este tot expansionistă se constată totuşi o diminuare, iar datele de până acum arată că România se va încadra probabil în acest an în ţinta de 3% deficit public.
El a subliniat însă faptul că este importantă şi calitatea acestei încadrări, care se face acum prin reduceri de impozite şi amânare a proiectelor de investiţii.