Matematica, fizica şi româna, în topul cererilor de meditaţii
În Botoşani sunt sute de profesori, dar în evidenţele fiscului sunt înregistrate 14 persoane persoane fizice autorizate să dea meditaţii.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 16 Octombrie 2012, 12:55
Unii profesori din judeţul Botoşani sunt sinceri şi recunosc că fac meditaţii cu elevii înafara orelor de curs.
Însă foarte puţini, spune directorul adjunct al Administraţiei Financiare, Daniel Nechifor:
"În evidenţele Administraţiei Financiare a Municipiului Botoşani sunt înregistrate 14 persoane persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi în domeniul educaţiei".
Nici şefii Inspectoratului Şcolar nu ştiu câţi dascăli respectă legea.
"Nu am o evidenţă în acest sens, însă rog pe colegii noştri să-şi asume activitatea pe care trebuie să o desfăşoare în şcoală", a declarat Cătălina Lupaşcu, inspectorul general adjunct al IŞJ Botosani.
Cei mai mulţi profesori nu recunosc că fac bani frumoşi din meditaţiii, bani pentru care nu plătesc impozit.
"Fac meditaţii, însă nu toţi, la obiectele de bază: matematică, fizică, limba română. Unii recunosc şi chiar plătesc dările la stat. Alţii nu recunosc pentru că le este ruşine, pentru că iau un preţ de nimic, muncesc degeaba.
"Judeţul Btoşani este sărac şi nu prea vin elevii la meditaţii" este de părere Maria Ţiprigan, liderul Sindicatului Învăţământului Preunivesitar.
"În primul rând nu-mi permite timpul, în al doilea rând este controversat din punct de vedere al felului în care se impozitează aceste vnituri, felul în care se declară ele şi atunci eu nu îmi doresc să intru în contradicţie cu legea", spune un profesor din Botoşani.
Elevii se pregătesc pe bani frumoşi
Elevii recunosc că se pregătesc suplimentar şi nu pe bani puţini.
Sumele variază în funcţie de materie şi profesor.
"Ştiu că ar costa de la 20 de lei în sus, înafara orelor de curs."
"La clasa mea nu se organizează în şcoală. Am colegi care se pregătesc în particular şi plătesc cam 60 de lei la două ore de matematică sau engleză."
Dintr-un calcul simplu rezultă că dascălii scot sume importante, şi asta de câţiva ani.
Afacerea este profitabilă pentru profesori, însă nu şi pentru stat.
Cadrele didactice care nu declară veniturile obţinute suplimentar riscă, pe lângă sancţiunea administrativă, şi un dosar penal pentru evaziune fiscală.