"Lipsă de personal calificat" pe piaţa muncii din România
Investitorii se declară nemulţumiţi de faptul că nu mai găsesc specialişti şi recomandă înfiinţarea la licee sau şcoli profesionale a unor profiluri pentru specializări cerute.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 01 August 2013, 15:25
Angajatorii atrag, din nou, atenţia asupra lipsei de personal calificat de pe piaţa muncii şi a diferenţelor mari între specializările absolvenţilor şi nevoile companiilor.
Reprezentanţi ai firmelor din Sălaj le solicită autorităţilor locale să ceară înfiinţarea în liceele din judeţ a unor profiluri şi specializări, care sa ţină cont de specificul activităţii economice din regiune.
Investitorii sunt nemulţumiţi pentru că nu mai găsesc, de exemplu, mecanici sau strungari.
Oficialii companiilor multinaţionale sunt nemulţumiţi, pentru că cei mai mulţi tineri absolvenţi de liceu, care vor să se angajeze, sunt specializaţi în ştiinţele naturii sau protecţia mediului, specializări care nu au nici o legătură cu realitatea de pe platforma industrială a judeţului.
Luciano Vitale, investitor italian, spune că se confruntă cu o lipsă a specilaiştilor.
"Marea problemă cu care ne confruntăm este lipsa specialiştilor. Este destul de greu să găsim oameni bine pregătiţi.
"În şcolile din România ar trebui pus un accent mai mare şi pe practică, prin stagii concrete de pregătire care îi ajută atât pe tineri, cât şi pe cei pentru care urmează să lucreze. Şcolile trebuie să-i înveţe pe copii meserii care sunt căutate, nu doar să le ofere nişte diplome", spune Luciano Vitale.
Investitorii nu înţeleg de ce, în liceele sălăjene, sunt înfiinţate secţii care nu fac altceva decât să îngroaşe rândurile şomerilor.