Lipsa competitivităţii "împiedică dezvoltarea industrială"
C.E. consideră că lipsa competitivităţii împiedică dezvoltarea industrială şi, prin aceasta, devin nesustenabile planurile de dezvoltare economică şi de creare de locuri de muncă.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 22 Ianuarie 2014, 19:35
Comisia Europeană consideră că lipsa competitivităţii împiedică dezvoltarea industrială şi, prin aceasta, devin nesustenabile planurile de dezvoltare economică şi de creare de noi locuri de muncă, de aceea, creşterea competitivităţii trebuie să revină o prioritate politică - susţin reprezentanţii comisiei.
Comisia invită pe statele membre să integreze competitivitatea în ansambul acţiunilor politice şi face apel la Consiliul şi Parlamentul European să adopte propunerile deja făcute în energie, transporturi şi comunicaţii şi să definitiveze legislaţia comunitară privind piaţa unică.
"Europa are nevoie de o bază industrială puternică, pentru a asigura creştere economică şi locuri de muncă şi pentru a sprijini inovarea şi cucerirea pieţelor externe. Nu sunt printre cei care cred că politica industrială se opune luptei împotriva schimbărilor climatice, nu cred nici că industria aparţine trecutului şi că trebuie să ne concentrăm numai pe domeniul serviciilor şi nici că economia noastră este în mod fatal condamnată să rămână în urma altora. Avem însă nevoie de un răspuns politic ferm din partea statelor membre în ce priveşte domeniul industriei", spune José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene.
Răspunsul politic ar putea veni în martie, când şefii de stat şi de guvern vor avea ca temă de discuţie la summitul de primăvară situaţia industriei europene.
Strategia industrială, care este în curs de elaborare, trebuie să ţină seama de numeroase alte sectoare cu care interacţionează şi care pot avea efecte asupra preformanţei industriale - afirmă comisarul pentru industrie, Antonio Tajani.
"Nu putem vorbi de economia industrială fără să vorbim despre preţul energiei, care este o mare problemă şi care trebuie redus în contextul politicii de luptă împotriva schimbărilor climatice, în care Europa este angajată deplin", spune comisarul pentru industrie, Antonio Tajani.
Comisarul Tajani a atras atenţia şi că obiectivul, ca industria să asigure 20% din Produsul Intern Brut al Uniunii, este încă departe şi, de aceea, competitivitatea ar trebui să fie o prioritate politică a reuniunii din primăvară.