"Lege şi ordine" în salariile bugetarilor
Patronatele şi sindicatele s-au duelat în salarii minime, rapoarte şi coeficienţi, iar guvernul se laudă că va reduce numărul de bugetari.
27 August 2009, 18:30
Salariul minim pe economie, aspectul cel mai controversat al proiectului de lege privind salarizarea angajaţilor bugetari, a fost încă o dată subiectul negocierilor dintre guvern-sindicate-patronate. Sindicaliştii insistă ca schema de majorare a salariului până în 2014 să fie conţinută în lege. Faţă de propunerea guvernului, ei mai cer modificarea raportului dintre salariul minim şi cel maxim. La rândul lor, reprezentanţii patronatelor au propuneri proprii privind majorarea salariul minim în anii următori.
Discuţiile s-au concentrat asupra coeficienţilor şi ierarhizărilor diverselor categorii de bugetari, pe scala de la 1 la 15. Sindicatele solicită o modificare a scalei de la 1 la 12, adică salariul cel mai mare din sectorul bugetar să fie de 12 ori mai mare decât cel minim. Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa a declarat că vrea "coeficientul mediu ponderat pe întregul sistem bugetar şi, de fapt, care este baza de construcţie a volumului de masă salarială şi a ritmului de creştere în structura respectivă, să fie 2,7. Ecartul 1 la 15 este prea mare şi se propune o comprimare a ecartului la 1 la 12, cu strângerea, de fapt, a ceea ce bănuiesc că ştiţi în proiectul actual, a funcţiilor, care se găsesc astăzi între 8,1 şi 15 pe schema actuală, în proiect.
Pe de altă parte ministrul muncii, Marian Sârbu, a declarat după întâlniri că "partenerii sociali au acceptat într-o măsură covârşitoare principiile pe care le-am prezentat marţi la guvern în legătură cu tot cadrul acesta macroeconomic al fundamentării legii. Majoritatea principiilor, care au fost stabilite încă din noiembrie anul trecut, au fost reafirmate joi" a declarat Marian Sârbu. El a mai adăugat că "nu mai există nici un fel de opoziţie, nici un fel de dubiu în legătură cu creşterea medie ponderată a salariilor din sistemul bugetar, care a fost stabilită şi marţi şi a fost reafirmată şi azi la 2,7%, ceea ce este extrem de important, pentru că absolut toate modificările, toate adaosurile, toate corecţiile pe care le vom face, aşa cum v-au spus şi partenerii sociali, în zilele următoare nu vor avea în vederea ieşirea din acest parametru", a încheiat ministrul muncii Marian Sârbu.
Pe o perioadă de şase ani salariile mari vor fi îngheţate, iar până în 2015 vor fi disponibilizate 296.000 de persoane din sectorul bugetar, dintr-un număr de 1.396.000. Guvernul propusese ca numărul celor disponibilizaţi în 2010 să fie de 150.000, în timp ce sindicatele solicită ca numărul să fie doar de 50.000, după care anual să se reducă treptat cu 10.000.
Salariul presedintelui ar putea fi mai mic dupa alegeri
În cazul în care propunerea de reducere a coeficientului maxim va fi acceptată, iar salariul minim din 2010 va fi cel propus de guvern, de 705 lei, preşedintele, care va fi ales la alegerile de la sfârşitul anului, ar putea avea un salariu mai mic - de 8.460 lei - decât cel actual al şefului statului, de 9.555 lei, a dat de înteles ministrul muncii, Marian Sârbu. "Dacă acceptăm că cel mai mare coeficient în grila să fie 12, normal că va scadea (salariul presedintelui)", a spus Sârbu.