La Buzău se apropie de final lucrările de modernizare şi tehnologizare la Barajul Cireşu
Barajul Cireşu este alimentat de un izvor montan care se varsă mai apoi în principalul afluent al râului Buzău, Slănicul.
Articol de Cristina Moise, 26 Noiembrie 2024, 16:13
Autorităţile şi companiile furnizoare de apă din mai multe zone ale ţării iau măsuri pentru recondiţionarea sistemelor de captare şi stocare, pentru că în ultimii ani ţara noastră s-a confruntat cu o scădere semnificativă a resurselor. La Buzău, spre exemplu, se apropie de final lucrările de modernizare şi tehnologizare la Barajul Cireşu. Despre importanţa acestui proiect are detalii corespondentul RRA Cristina Moise.
Reporter: Barajul Cireşu, din zona montană a judeţului Buzău, este principala sursă de apă potabilă pentru peste 15.000 de locuitori din amonte şi aval de arealul Mânzăleşti, unde acestea se află. Pentru că în ultimii ani au fost dese stopări de furnizare a apei potabile din cauza colmatării barajului, specialiştii Companiei de Apă Buzău desfăşoară lucrări impresionante de modernizare a acestui baraj şi lac de acumulare.
George Van este inginerul de monitorizare a Văii Slănicului.
George Van: S-a construit un rezervor de 700 de metri cubi, care ne ajută să stocăm apă mai multă şi să beneficiem de ea pe perioada secetoasă.
Pe de altă parte - spune directorul general al Companiei de Apă Buzău, Simona Săvulescu - Barajul Cireşu nu a trecut vreodată în perioada modernă prin astfel de lucrări de refacere şi modernizare.
Simona Săvulescu: Se modifică toată instalaţia hidraulică a barajului, ceea ce va permite ca stăvilarul din structura barajului să poată fi ridicat cu uşurinţă, astfel încât să se poată realiza aceste lucrări de mentenanţă măcar acum.
Barajul Cireşu este alimentat de un izvor montan care se varsă mai apoi în principalul afluent al râului Buzău, Slănicul.