Inteligenţa artificială, "un instrument promiţător pentru echilibrarea inflaţiei"
Cristian Popa, membru al consiliului de administraţie al BNR, spune că impactul implementării tehnologiei inteligenţei artificiale "ar putea deveni concret pe termen lung, după o perioadă de ajustare graduală şi consolidarea colaborării dintre oameni şi tehnologie".
Articol de Iulian Olescu, 09 Aprilie 2024, 13:50
Inteligenţa artificială reprezintă, din perspectiva unei bănci centrale, un instrument promiţător pentru echilibrarea inflaţiei, asemenea influenţei globalizării, care a temperat inflaţia în deceniile trecute; aşadar, inteligenţa artificială oferă perspective bune de stabilizare a nivelului preţurilor - este de părere Cristian Popa, membru al consiliului de administraţie al BNR.
Cristian Popa: Procesul de luare a deciziilor de politică monetară este cu atât mai complex în perioadele caracterizate de schimbări structurale uriaşe, precum cele pe care le traversăm în prezent. Globalizarea care se restrânge, reglementarea care devine din ce în ce mai intensă, /.../ care dispare, direcţionând o parte a cheltuielilor către apărare, către sectorul militar în detrimentul educaţiei şi sănătăţii, populaţia care îmbătrâneşte simultan cu scăderea natalităţii, dividendul energetic care dispare, energie mai scumpă, problema deficitelor fiscale care este în creştere persistentă, iar tranziţia către o economie verde, care implică şi ea noi costuri. Toate aceste schimbări structurale par să ne indice: presiunile inflaţioniste vor rămâne mult timp alături de noi. Însă există o schimbare ce poate acţiona în sens invers. Inteligenţa artificială poate să limiteze impactul schimbărilor structurale menţionate, dacă e destul de amplă, stimulând creşterea economică sustenabilă printr-o productivitate a muncii mai ridicată şi deschiderea unor noi căi către inovaţie şi progres.
Prezent la o conferinţă de specialitate, Cristian Popa a precizat însă că ritmul acestor schimbări rămâne deocamdată incert şi că impactul implementării tehnologiei inteligenţei artificiale ar putea deveni concret pe termen lung, după o perioadă de ajustare graduală şi consolidarea colaborării dintre oameni şi tehnologie.