Inflaţia în România înregistrează o tendință descendentă
În luna mai, rata anuală a inflaţiei a coborât la 5,12%, de la 5,9% în aprilie.
Articol de Iulian Olescu, 12 Iunie 2024, 13:20
Serviciile poştale, medicamentele şi detergenţii s-au scumpit cel mai mult în ultimul an. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, preţurile acestora au înregistrat luna trecută creşteri de peste 26% în cazul serviciilor poştale şi de aproximativ 24% la medicamente şi detergenţi, comparativ cu mai 2023. S-au consemnat însă şi ieftiniri - la făină, produse de morărit şi mălai. În luna mai, rata anuală a inflaţiei a coborât la 5,12%, de la 5,9% în aprilie.
În mai, față de luna precedentă, cel mai mult au crescut, în medie, tarifele serviciilor - cu 0,38% -, în timp ce prețurile mărfurilor alimentare și mai ales ale produselor nealimentare au înregistrat ușoare ieftiniri, pe medie.
Analistul economic Bogdan Glăvan spune că inflația este pe un trend descendent, în special deoarece șocul provocat de scumpirea energiei se disipează, fenomen ce se manifestă în toată lumea.
Bogdan Glăvan: În alte țări inflația a scăzut mai iute decât în România, pentru că noi avem și problemele noastre interne care duc la mărirea prețurilor, adică cheltuieli publice exagerate. Ieftinirea energiei va duce încet-încet la domolirea inflației sau la stabilizarea prețurilor. Singura întrebare este cât de repede. De asemenea, per ansamblu, în această lună mai am văzut o stabilizare sau o ușoară ieftinire a prețului la alimente, fenomen determinat iarăși și de contextul internațional. Dacă ne uităm pe plan global, vedem că preţul alimentelor este în scădere, și în perioada următoare părerea mea este că vom vedea în continuare o evoluție stabilă în acest domeniu sau chiar ieftiniri, pentru că întotdeauna, istoric, prețul alimentelor are și o componentă sezonieră și vara asistăm la aceste ieftiniri.
Bogdan Glăvan subliniază că probleme legate de creșteri mai semnificative de prețuri rămân în zonele unde inflația a răbufnit mai târziu, printre acestea numărându-se și sectorul serviciilor, unde asistăm la un ultim impuls inflaționist.