Inflaţia anuală scade, preţurile alimentelor cresc
Rata anuală a inflaţiei a scăzut în februarie la un nou minim istoric, sub 2,6%. În ciuda acestui lucru, unele alimente s-au scumpit în medie cu 4,6%.
Articol de Iulian Olescu, 12 Martie 2012, 14:04
Datele publicate luni de Insititutul Naţional de Statistică, arată că în ultimul an cheltuielile generale au crescut, în medie, cu cinci procente.
În ciuda faptului că rata anuală a inflaţiei a scăzut în februarie la un nou minim istoric, sub 2,6%, alimentele s-au scumpit din nou în medie cu 4,6%.
Conform datelor INS, în februarie preţurile au înregistrat o creştere cu 0,64 de procente faţă de luna anterioară, pe seama scumpirii produselor alimentare, cu 1,2% şi a celor nealimentare, cu 0,4 procente.
Creşterea tarifelor serviciilor a fost de numai 0,1%.
Cele mai mari majorări de preţuri s-au înregistrat la ouă, 12,7 procente, la legume şi la fructe.
Singurul produs, din categoria celor alimentare, al cărui preţ a scăzut în februarie faţă de luna precendentă, a fost mierea de albine, în timp ce, la produsele nealimentare, doar frigiderele şi congelatoarele au costat mai puţin, cu 0,05%.
Condiţiile meteo influenţează inflaţia
Analistul economic, Aurelian Dochia, spune că majorările de preţuri la legume, fructe şi alte produse alimentare au fost determinate cel mai probabil de influenţa condiţiilor meteo nefavorabile.
"În luna februarie, situaţia a fost foarte mult influenţată de vremea foarte nefavorabilă, care probabil că a pus presiune pe preţurile produselor alimentare, care într-adevăr au înregistrat o creştere mai mare decât se anticipa.
Trebuie să vedem, în continuare, dacă a fost doar o situaţie conjuncturală, datorită anotimpului, sau este o presiune mai generală.
Totuşi, pe lunile următoare, este clar că vom asista la o reluare trendului de creştere a inflaţiei.
Evoluţia pe care o observăm acum este, oarecum, în parametrii pe care îi prevede şi Banca Naţională, care a stabilit deja că, după o scădere la nivelul minimei istorice a inflaţiei, va urma o tendinţă uşoară de creştere, astfel încât, se aşteaptă ca, la sfârşitul anului, inflaţia pe decembrie să fie undeva la peste 3%.
Banca Naţională speră să fie 3,2% dar s-ar putea să fie chiar mai mult decât atât", a declarat Aurelian Dochia.
Banca Naţională a României are stabilită, pentru acest an, o ţintă de inflaţie de 3%, plus minus un punct procentual.