Indicele ROBOR a crescut a 15-a zi consecutiv
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a explicat creşterea indicelui ROBOR prin gradul ridicat de încasare a taxelor şi impozitelor
Articol de Iulian Olescu, 03 Octombrie 2017, 18:26
Pentru a 15-a zi la rând, indicele ROBOR la trei luni (în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei) a continuat să crească, ajungând astăzi la nivelul de 1,8 la sută, cel mai mare din noiembrie 2014.
Ministrul de finanţe, Ionuţ Mişa şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, au explicat, astăzi, că, între altele, cererea crescută de lichiditate a fost cauzată de faptul că Fiscul a colectat mai mulţi bani de la contribuabili.
Indicele ROBOR este rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele. Pentru a calma cererea de lichiditate din această perioadă, Banca Naţională a României a intervenit pe piaţa interbancară şi a împrumutat băncile comerciale cu 9 miliarde de lei, la o dobândă de 1,75 la sută, adică rata dobânzii de politică monetară.
Reporterul RRA Iulian Olescu relatează că, în contextul creşterii rapide din ultimele zile a dobânzilor de pe piaţa interbancară, cu efecte asupra ratelor pe care trebuie să le achite cei care s-au împrumutat în lei la dobânzi variabile, Banca Naţională a României a efectuat, astăzi, o operaţiune repo, practic, o injecţie de lichiditate de peste 9 miliarde de lei, împrumutând băncile.
Radu Crăciun, membru al Asociaţiei Analiştilor Financiari Bancari din România: "În esenţă, este vorba de faptul că, pe o perioadă limitată de timp, Banca Naţională acceptă să ia titlurile de stat care îi sunt oferite de bănci şi, în schimbul acestor titluri de stat, Banca Naţională împrumută băncile cu o anumită sumă de bani, în funcţie de nevoia fiecăruia, urmând ca la sfârşitul perioadei respective tranzacţia să fie exact opusă, în sensul în care băncile returnează sumă cu care s-au împrumutat şi Banca Naţională le returnează acestora titlurile de stat."
În urma acestei operaţiuni şi a altora ce vor urma, dobânzile ar trebui să îşi tempereze creşterea sau chiar să se reducă, a precizat, astăzi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. El a explicat că unul dintre factorii ce au contribuit la creşterea dobânzilor a fost şi gradul mai ridicat de încasare a taxelor şi impozitelor.
Consiliul de Administraţie al BNR a decis, tot astăzi, să reducă dobânda la care împrumută băncile care a nevoie de lichidităţi - cu 0,25 puncte procentuale - şi să crească cu aceeaşi marjă dobânda pe care o oferă pentru depozite, limitând astfel intervalul în care pot varia dobânzile pe piaţa interbancară.