Indicatorul de încredere macro-economică al CFA România, la cel mai mic nivel
Indicatorul de încredere macro-economică al CFA România a scăzut în luna noiembrie până la cel mai mic nivel înregistrat din iulie 2020.
Articol de Iulian Olescu, 05 Decembrie 2024, 19:35
Evoluția politică din această perioadă și incertitudinea care o caracterizează influențează puternic în mod negativ încrederea analiștilor fiscali. Indicatorul specific calculat de asociația CFA România a scăzut semnificativ, iar estimările specialiștilor privind evoluția economică a României s-au înrăutățit.
Indicatorul de încredere macro-economică al asociației CFA România a scăzut în luna noiembrie până la cel mai mic nivel înregistrat din iulie 2020 pe fondul incertitudinii politice extrem de ridicate și a majorării puternice a versiunii la risc a investitorilor, subliniază președintele asociației Adrian Codirlașu.
Adrian Codirlaşu: În contextul riscurilor care decurg din posibile evoluții viitoare, adică, inclusiv riscuri de naționalizări sau de ieșire din Uniunea Europeană, lucruri... e oricum observabil pe piețele financiare, investitorii care s-au speriat. Şi, în acest context, și indicatorul nostru a scăzut la niveluri nemaiîntâlnite din timpul crizei corona, deci, atât de puternic este impactul și frica de ceea ce se poate întâmpla în viitor. Practic, ce rezultă de asemenea din acest sondaj? O inflație ușor în creștere, deci, undeva la 5% pe următoarele 12 luni, dar, de asemenea, și dobânzi mai mari, chiar semnificativ mai mari.
În ceea ce privește cursul de schimb euro/leu, 77% dintre analiștii asociației participanți la sondaj anticipează o depreciere a leului, astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de șase luni este de peste cinci lei și trei bani, în timp ce pentru orizontul de 12 luni depășește cinci lei și opt bani pentru un euro.