Impozitul forfetar, "aplicat unor unităţi de prestări servicii"
Guvernul propune un sistem de determinare a impozitului forfetar bazat pe mai mulţi factori, de la rangul unei localităţi, la zona de amplasare.
Articol de Iulian Olescu, 13 Septembrie 2013, 19:44
Un restaurant mare ar putea astfel ajunge să plătească şi câteva mii de euro anual.
Impozitul forfetar va înlocui din 2014 impozitul pe profit sau cel pe cifra de afaceri în cazul câtorva mari categorii de unităţi de prestări de servicii.
Este vorba de hoteluri şi pensiuni, restaurante, baruri şi cafenele, saloane de înfrumuseţare şi spălătorii auto.
Conform unor calcule realizate pe baza formulei cuprinse în proiectul de lege publicat pe site-ul ministerului finanţelor publice, impozitele achitate de unităţile de alimentaţie publică vor varia foarte mult în funcţie de rangul localităţii, de zona unde activează, de suprafaţa utilă şi de un coeficient de sezonalitate.
Legea nu face diferenţa între restaurante şi alte unităţi de adminsitraţie publică sau de catering, aşa încât localurile de tip fast-food vor plăti impozite similare.
Un restaurant de 100 de metri pătraţi dintr-o comună, de exemplu, va trebui să achite un impozit de sub 1.800 de lei pe an în timp ce unul dintr-un oraş cu peste 3.500 de locuitori va plăti de trei ori mai mult.
Un restaurant situat în centrul unui oraş cu rang de municipiu va avea de achitat puţin peste 10.500 de lei pe an, aproape dublu faţă de unul dintr-o localitate care nu deţine un astfel de rang.
Cele mai mari impozite se vor plăti bineînţeles în cazul Bucureştiului.
Surse guvernamentale au declarat că proiectul de lege va fi aprobat de guvern săptămâna viitoare pentru a fi apoi dezbătut în regim de urgenţă în Parlament.