IMM-urile "ar putea primi fonduri mai mari"
Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Florin Jianu, a declarat că în strategia pe anul 2015 pentru finanțarea de la bugetul statului vor apărea 7 noi programe.
20 Noiembrie 2014, 13:35
Ministerul Economiei ar putea tripla bugetul pe anul 2015 pentru sprijinirea micilor întreprinzători a declarat astăzi Florin Jianu, ministru delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii la o conferință.
Bugetul pentru 2015 ar putea crește de la 60 de milioane de lei la 170 milioane de lei și vor avea prioritate la finanțare firmele care dezvoltă afaceri în domeniul IT, industriile creative, sănătate, biotehnologii, nanotehnologii, turism dar și firmele care fac export sau cele care promovează comerțul on-line.
Florin Jianu a mai declarat că în strategia pe anul 2015 pentru finanțarea programelor de la bugetul statului vor apărea 7 noi programe care se referă la microindustrializare, internaționalizare prin promovarea exporturilor, inovare-cercetare, proiecte care privesc economia socială, promovarea brand-urilor românești, suținerea proiectelor din mediul rural.
Florin Jianu, ministru delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii a mai declarat că se regândește legea contabilității, astfel că se extinde cirfra de afaceri pentru contabilitatea în partidă simplă de la 35 de mii de euro cât este în prezent la 700 de mii de euro.
Prin această măsură peste 600 de mii de operatori ar putea trece la contabilitatea simplă de la 1 ianuarie 2015, a mai declarat Jianu.
Pentru accesarea fondurilor europene în exercițiul financiar 2014-2020, reprezentanții Guvernului și cu cei ai BNR discută despre înființarea Băncii de Dezvoltare a României, vizându-se pentru acest proiect CEC Bank sau Eximbank, a mai declarat Florin Jianu.
Această bancă va avea rolul de a asigura cofinanțarea start-up-urilor și microîntreprinderilor, destul de dificilă în prezent, asigurarea automată a cofinanțării pentru proiectele care deja au primit finanțarea europeană dar și asigurarea unor credite-punte pentru autoritățile locale care derulează programe cu fonduri europene.
Jianu a explicat că acest credit-punte oferă posibilitatea autorităților locale care derulează un contract de afaceri și nu dispune de lichidități la un moment dat, să-și plătească antreprenorii pe măsură ce se realizează investiția fără să îi atragă în faliment.
Florin Jianu, ministru delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii a mai precizat că sunt în lucru Legea investitorului individual,
Legea incubatoarelor de afaceri, instrumente destul de utile pentru manageri dar și proiectul de Lege a mediatorului de credite care va realiza un dialog între mediul bancar și mediul de afaceri.