Hidrocentrală româno-bulgară pe Dunăre
România şi Bulgaria intenţionează să construiască împreună pe hidrocentrală pe Dunăre iar în prezent caută surse de finanţare, au anunţat ministrii de externe ai celor două ţări.
Articol de Carmen Gavrilă, 22 August 2013, 16:12
România şi Bulgaria intenţionează să construiască împreună pe hidrocentrală pe Dunăre iar în prezent caută surse de finanţare, au anunţat la Bucureşti, ministrul român de externe Titus Corlăţean şi cel bulgar, Kristian Vigenin.
Ministrul bulgar a precizat că centrala va ţine cont de toate standardele europene de protejare a mediului.
De altfel, acest subiect va fi cel mai probabil pe agenda şedinţei comune a guvernelor bulgar şi român, în toaman acestui an, la Sofia.
Cei doi miniştri au mai spus că România şi Bulgaria colaborează pentru aderarea în două etape la spaţiul Schengen şi încearcă să elimine îndoielile unor state membre.
Ministrul bulgar a precizat că anticipează aderarea la Schengen a Bulgariei şi României,cu graniţele aeriene, până la sfârşitul acestui an.
El a precizat că guvernul său face tot ce trebuie ca Bulgaria să nu fie o piedică pentru România în aderarea la spaţiul Schengen şi că speră ca România să facă la fel.
Ministrul român de externe Titus Corlăţean a adăugat că de altfel, ambele ţări au îndeplinit, conform Comisiei Europene, toate criteriile tehnice.
Sofia nu va crea probleme Bucureştiului
Ministrul bulgar de externe, Kristian Vigenin, a declarat, la Bucureşti, că Sofia nu îşi face griji că protestele de stradă vor afecta decizia privind aderarea la Schengen.
"Doresc să asigur că avem un guvern stabil, care lucrează acum şi are susţinerea Parlamentului actual. Este adevărat că sunt proteste pe stradă, dar aceasta nu se reflectă asupra muncii Guvernului şi asupra activităţii Parlamentului. Noi ne vom îndeplini partea noastră, munca noastră, să ne pregătim şi continuăm să lucrăm foarte serios asupra aderării la Schengen şi nu este nici un motiv de a crede că situaţia din Bulgaria se va reflecta asupra unei decizii eventuale până la sfârşitul anului în ceea ce priveşte Schengen", a declarat Kristian Vigenin.
Ministrul bulgar a precizat că deja Sofia a primit semnale în contactele informale cu membre ale UE că angajamentele anunţate de Guvernul de la Sofia sunt apreciate.
Coordonare pentru Schengen
Ministrul bulgar de externe a insistat că nici Bulgaria nici România nu trebuie să îşi facă griji în privinţa aderării la spaţiul Schengen.
„Este o tradiţie ca România şi Bulgaria să fie împreună privind Schengen. Ne asumăm şi ştim importanţa noastră şi nu vom crea o asemenea situaţie în care Bulgaria să fie o problemă pentru aderarea României, deci să împiedicăm România, şi aşteptăm acelaşi lucru de la România. Ne vom coordona poziţiile", a spus diplomatul bulgar.
Titus Corlăţean şi Kristian Vigenin au atras atenţia că cele două ţări îndeplinesc criteriile tehnice de aderare, realitate recunoscută de Comisia Europeană şi de majoritateaa statelor membre.
Decizia privind calendarul de aderare a României şi Bulgariei a fost amânată la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din luna martie, în urma opoziţiei Germaniei, Olandei şi Finlandei, care au spus că aşteaptă ca Bucureştiul şi Sofia să arate mai întâi mai multe progrese în cadrul Mecanismului de Verificare şi Cooperare în domeniul Justiţiei.
Eforturi diplomatice
Ministrul Corlăţean a menţionat că Bucureştiul şi Sofia se vor coordona în perioada următoare în efortul de lobby pentru convingerea puţinelor capitale care au avut semne de întrebare.
"Este un obiectiv important, este un obiectiv legitim, rămâne ca ansamblul statelor membre ale UE să îşi respecte partea lor de angajament potrivit Tratatului şi Tratatelor europene atunci când statele candidate la această aderare au îndeplinit şi şi-au făcut partea lor de responsabilitate.
Preşedinţia lituaniană a înscris pe agenda provizorie a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din luna decembrie a acestui an acest subiect cu proiect de decizie. Deci eu cred că avansăm pas cu pas în direcţia cea bună, evident că mai avem de lucru, dar trebuie să fim pozitivi şi încrezători", a spus Corlăţean.
Minorităţile în discuţie
Ministrul bulgar de externe a anunţat că în prezent face o analiză a situaţiei minorităţii bulgare din românia şi că în următoarele luni, cele două ţări vor rezolva pas cu pas fiecare dintre problemele apărute.
Şi ministrul Titus Corlăţean a precizat că România are o serie de aşteptări de la noul guvern bulgar, pentru continuarea proiectelor prin care este păstrată identitatea comunităţii româno-valahe din Bulgaria.
Noul guvern de tehnocraţi de la Sofia este susţinut de partidul socialist, fiind format după alegerile legislative anticipate de la 12 mai, susţinut de socialişti, însă în ultimele luni a fost constant sub presiunea manifestaţiilor de stradă organizate de către organizaţii ale societăţii civile.