Grecii îşi retrag economiile din bănci
Aproximativ 5 miliarde de euro, aproape 3% din totalul depozitelor bancare, au fost retraşi de greci în ultimele zile în urma temerilor privind ieşirea ţării din zona euro.
Articol de Răzvan Stancu, 10 Noiembrie 2011, 15:35
Din cauza adâncirii crizei politice şi a temerilor privind ieşirea ţării din zona euro, în ultimele zile, grecii şi-au retras economiile de la bănci, informează Reuters.
Aproximativ 5 miliarde de euro, aproape 3% din totalul depozitelor bancare, au fost retraşi după anunţul premierului demisionar George Papandreou de săptămâna trecută, privind organizarea unui referendum privind noul pachet de asistenţă financiară pentru Grecia, a declarat un bancher care a dorit să-şi păstreze anonimatul.
"Mulţi oameni şi-au retras banii de la bănci joi şi vineri şi a fost o perioadă dificilă pentru cei care aprovizionează băncile cu numerar pentru a face faţă cererii majorate", a declarat un alt bancher.
Potrivit Reuters, depozitele au scăzut cu peste 21% din ianuarie 2010, când s-a adâncit criza datoriilor din Grecia, iar băncile elene au devenit dependente de finanţarea oferită de BCE.
Ultimele cifre arată că în septembrie depozitele bancare au scăzut cu aproximativ 3%, la 183,2 miliarde de euro iar în octombrie au mai fost retraşi cel puţin 8 miliarde de euro, susţine o sursă anonimă.
Acţiunile băncilor din Grecia "în creştere la bursă"
În cursul şedinţei de joi a bursei de la Atena, acţiunile băncilor au urcat semnificativ, cu peste şapte la sută, cauza principală fiind preconizata desemnare la conducerea guvernului a fostului vicepreşedinte al Băncii Central Europene, Lucas Papademos, transmite Reuters.
"Pieţele speră că Lucas Papademos va fi numit, ceea ce va aduce normalitate pe pieţe", a declarat Takis Zamanis, trader la Beta Securities.
În România sunt prezente principalele bănci greceşti, National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).
Băncile şi fondurile de investiţii private au acceptat să renunţe voluntar la 50% din creanţele lor asupra datoriei Greciei până în 2020.
Băncile vor schimba obligaţiunile elene pe care le deţin cu unele a căror valoare va fi diminuată cu jumătate, începând din ianuarie 2011, fapt ce reprezintă ştergerea a 100 de miliarde de euro din datoria Greciei, în prezent de 350 miliarde de euro.