Gigacaloria, "subvenţionată"
Primăria Bucureşti a anunţat că va acorda şi anul acesta subvenţia pentru plata energiei termice către RADET.
Articol de Andra Gherega, 05 Octombrie 2012, 09:32
Preţul gigacaloriei a revenit în atenţie în ultimele zile.
În timp ce tot mai multe familii s-au debranşat de la sistemul centralizat de încălzire, autorităţile locale din unele judeţe dau asigurări că facturile la întreţinere nu vor creşte faţă de cele plătite iarna trecută.
Locuitorii din Iaşi, Suceava, Vaslui şi Botoşani vor plăti la întreţinere facturi similare celor de anul trecut, cu toate că preţul de producţie a gigacaloriei creşte odată cu majorarea preşului gazelor.
Autorităţile spun că vor subvenţiona diferenţa de cost pentru gigacalorie. Primarul Sucevei, Ion Lunga a anunţat că populaţia va plăti 185 de lei pe gigacalorie, chiar dacă preţul de producţie va creşte la 305 lei.
La Iaşi, preţul căldurii din această iarnă va fi comparabil cu cel din iarna trecută, adică de aproximativ de 165 lei. În Vaslui doar 1000 de familii sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare. Ele vor plăti aceleaşi facturi la căldură ca şi iarna trecută.
Preţul gigacaloriei, subvenţionat
Potrivit Mediafax, autorităţile locale au anunţat că vor subvenţiona integral diferenţa de cost pentru gigacalorie la populaţie. Adică preţul facturat va fi de 180 de lei. Aceeaşi situaţie este şi în Botoşani.
Veştile sunt bune şi pentru locuitorii din Cluj Napoca, Timişoara şi Sibiu.
Autorităţile susţin că oamenii nu vor plăti mai mult la întreţinere faţă de anul trecut întrucât diferenţa dintre preţul pentru populaţie şi costul de producţie a gigacaloriei va fi acoperit prin subvenţie.
Şi Primăria Bucureşti a anunţat că va acorda şi anul acesta subvenţia pentru plata energiei termice către RADET.
Subvenţia reprezintă diferenţa dintre costul de producţie al gigacaloriei de 328 de lei şi preţul care ajunge la bucureşteni, aproape 170 de lei, se precizează într-un comunicat.
Pentru plata subvenţiei la energia termică, în bugetul pentru anul 2012 este prevăzută suma de 590 de milioane de lei, cu aproape 30 de milioane mai mult decât anul trecut.