Germania trebuie "să conducă sau să părăsească" zona euro
Finanţatorul internaţional George Soros susţine că zona euro trebuie să renunţe la măsurile de austeritate sprijinte de Germania şi să accepte o inflaţie mai mare.
10 Septembrie 2012, 14:42
Finanţatorul internaţional George Soros a cerut Germaniei să "părăsească sau să conducă zona euro" în contextul în care Curtea Constituţională germană trebuie să se pronunţe asupra legalităţii fondului de urgenţă al zonei euro, un element crucial în planurile anticriză ale liderilor europeni.
Discuţiile pe această temă au întârziat deja alocarea celor 700 de miliarde de euro destinate fondului, care ar fi trebuit lansat în luna iulie.
George Soros este de părere că zona euro trebuie să ţintească o creştere economică de 5%.
În acest sens este necesară abandonarea măsurilor de austeritate sprijinite de Germania şi acceptarea unei inflaţii mai mari, spune finanţatorul internaţional, citat de BBC.
El s-a mai pronunţat în favoarea înfiinţării unei noi autorirăţi fiscale finanţate din TVA, care să supravegheze finanţele publice din zona euro.
Potrivit BBC, George Soros susţine că Germania trebuie să devină mai "binevoitoare" sau să să iasă din zona monedei unice.
El a insistat asupra faptului că "membri zonei euro ar trebui să se separe dacă nu pot colabora eficient".
George Soros s-a pronunţat pentru ieşirea Germaniei din zona euro şi nu a Greciei sau a altor economii fragile.
"O ieşire a Germaniei ar fi deranjantă dar ar reprezenta un eveniment unic mai uşor de gestionat. Excluderea statelor îndatorate ar provoca însă haos şi ar duce la apariţia unui efect domino greu de controlat", este de părere George Soros.
Criticii sunt de părere că prin instaurarea fondului de urgenţă al zonei euro, contribuabilii germani ar finanţa guvernele altor ţări, fapt ce ar însemna o încălcare a Constituţiei ţării.
Fondul de urgenţă al zonei euro este parte a planului de cumpărare de obligaţiuni anunţat joi de Banca Centrală Europeană.
Germania este cel mai mare creditor al statelor îndatorate din zona euro, ca Grecia, Portugalia sau Irlanda, ceea ce, din punct de vedere logistic, îngreunează ieşirea ţării din zona euro, notează BBC.